Hungarikumok I. Magyar szürke szarvasmarha. PICK Téliszalámi. Szőregi rózsatő.

null

MIK AZOK A HUNGARIKUMOK?

A "hungarikum" a magyarság csúcsteljesítményét jelölő gyűjtőfogalom, amely olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelez, amely a magyarságra jellemző tulajdonság, egyediség, különlegesség és minőség.

A hungarikum törvény, mely 2012. július 1‑én lépett hatályba, az alábbiak szerint határozza meg a hungarikum fogalmát:

"hungarikum: gyűjtőfogalom, amely egységes osztályozási, besorolási és nyilvántartási rendszerben olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye."

Hogyan válhat valami hungarikummá?

A nemzeti értékpiramis alulról építkező elvének megfelelően, a meghatározott formanyomtatvány kitöltésével bárki javasolhat értéket az alap szintű értéktárakba történő felvételre. A felvételt követően az immár ún. nemzeti érték felterjeszthető a Hungarikum Bizottsághoz a Magyar Értéktárban található kiemelkedő nemzeti értékek közé, majd pozitív döntést követően újabb felterjesztéssel a Hungarikumok Gyűjteményének hungarikumai közé.

AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERGAZDASÁG szakkategória bemutatása.

Az agrárium szellemi termékei és tárgyi javai – beleértve az erdészet, halászat, vadászat és állategészségügy területét –, különösen a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek, a borászat, továbbá az állat- és növényfajták.

Magyar szürke szarvasmarha. PICK Téliszalámi. Szőregi rózsatő.

15. Magyar szürke szarvasmarha – A magyar szürke szarvasmarha impozáns megjelenésével, szilaj természetével, nagy tűrőképességével a legismertebb őshonos haszonállatunk. „Igazi világmárkának” számított, lábon hajtva az ország egyik legnagyobb hasznot hajtó exportcikke volt a XV-XVIII. század között, nyugat-európai vágóhidakon feldolgozott húsát emelt áron lehetett értékesíteni. Kutatási eredmények igazolják a magyar szürke szarvasmarha húsának kiemelkedő beltartalmi értékét, illetve minden más marhahústól eltérő ízvilágát és minőségét. 

16. PICK Téliszalámi - A PICK téliszalámi elkészítése évszázados hagyományon alapul. A téliszalámi Pick Márk által a XIX. század végén kifejlesztett és azóta is titokban őrzött egyedi recept alapján készül, sertéshús és sertésszalonna felhasználásával, titkos fűszerezéssel, bélbe töltve, hideg füstöléssel, szárításos érleléssel. Az egyedülálló ízvilág megteremtéséhez a szaktudás mellett elengedhetetlen a közeli Tisza folyó állandó hűvös levegője és Szeged város kedvező mikroklímája.

17. Szőregi rózsatő - Magyarország egyetlen rózsatőtermesztő tájkörzetében, Szőreg környékén évente több millió rózsatő nevelkedik. A szőregi rózsatő fagytűrő képessége, hosszan tartó virágzási periódusa, a sziromlevelek színjátékának intenzitása miatt egyedülálló minőséget képvisel. Az első rózsakertet Pillich Kálmán hozta létre 1871-ben. Ezt követően rohamosan terjedt a rózsatermesztés először az újszegedi kertészek körében, majd az ott tanuló és szőregi származású, és önállósodó vagy oda kiköltöző kertészek között.

Hungarikumok Gyűjteménye

A képek és a szövegek forrása: http://hungarikum.hu