Horvát Lili a 25. Szófiai Nemzetközi Filmfesztivál Balkáni Zsűrijében

Fotó: Merész Márton

Fotó: Merész Márton

25. Nemzetközi Szófiai Filmfesztivál Balkáni Zsűrijének három tagja között van a Sofia Meetings idei felfedezettje Horvát Lili. A zsűri elnöke Doron Eran producer és rendező, Izraelből, John-Paul Davidson rendező az Egyesült Királyságból, aki útleírásokat forgatott Michael Palin és Stephen Fry oldalán.

Horvát Lili 1982-ben született Budapesten. Egy évet a párizsi Université de la Sorbonne Nouvelle – Paris III cinéma szakán tanult. 2002-ben felvették a Színház- és Filmművészeti Egyetem film- és televíziórendező szakára, Gothár Péter és Enyedi Ildikó osztályába. Itt szerzett diplomát 2009-ben, majd 2010 és 2013 között a doktori iskola hallgatója volt. 2005-ben a Hochschule für Film und Fernsehen Konrad Wolf – Potsdam-Babelsberg filmfőiskolán tanult Erasmus-ösztöndíjjal. 2011-ben a berlini Nipkow Programm ösztöndíjasa volt.

Napszúrás című, német-magyar koprodukcióban készült diplomafilmje a szarajevói filmfesztiválon debütált, később számos hazai és nemzetközi díjat nyert. Első nagyjátékfilmje, az ugyancsak magyar-német koprodukcióban készült Szerdai gyerek elnyerte az 50. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál East of the West kategóriájának fődíját, és a filmkritikusokból álló zsűri FEDEORA-díját, majd számos további díjjal jutalmazták világszerte.

A forgatókönyvírás és a filmrendezés mellett Horvát Lili novellákat ír, ezek a Holmi, illetve a 2000 című folyóiratokban jelentek meg. Színészként kisebb szerepekben feltűnt Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjében, valamint Enyedi Ildikó több munkájában is (Európából Európába; Terápia).

2016-ban Horvát Lili Csernátony Dóra kreatív producerrel együtt megalakította a Poste Restante filmgyártó vállalatot. A cég első produkciója, Horvát második nagyjátékfilmje, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre a 2020-as velencei filmfesztivál Giornate degli Autori versenyszekciójában mutatkozott be. Operatőre a Mindenki című Oscar-díjas filmet is jegyző Maly Róbert. A film a Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb új filmrendező kategóriában az Arany Hugo-díjat kapta. A film megkapta Varsóban a FIPRESCI-díjat; a fődíjjal együtt három díjat nyert el a Valladolidi Nemzetközi Filmfesztiválon, és a fődíjat nyerte el a Philadelphiai Filmfesztiválon is. A filmet hivatalosan nevezték az Oscar-díjra a nemzetközi filmek kategóriájában. Horvát Lili második nagyjátékfilmje címének a Halász Péter és Koós Anna által szervezett alternatív színház, a Kassák Ház Stúdió 1972 szeptemberében bemutatott egyik előadásának címét választotta.

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmben valóság és képzelet csúszik össze egy szerelmes nő fejében. Márta, a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival. Ám Márta hiába vár a Szabadság-híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja: sohasem látta őt azelőtt.

Fesztiválszereplések (Felkészülés…): Velence Giornate Degli Autori – 2020 (versenyben); Toronto Nemzetközi Filmfesztivál – 2020 (versenyben); Zürich Filmfesztivál – 2020 (versenyben); Busan Nemzetközi Filmfesztivál – 2020; Valladolid Nemzetközi Filmfesztivál – 2020 (versenyben); Thesszaloniki Nemzetközi Filmfesztivál – 2020.

Díjak (Felkészülés…): Antalya Golden Orange Nemzetközi Filmfesztivál – 2020 Legjobb színésznő: Stork Natasa; Varsó Nemzetközi Filmfesztivál -Discoveries – 2020 Fipresci díj; Valladolid Nemzetközi Filmfesztivál – 2020 Golden Spike fődíj, A legjobb új rendező díja Horvát Lili, A legjobb színésznő díja Stork Natasa; Philadelphia Filmfesztivál – 2020, Legjobb játékfilm; Chicago Nemzetközi Filmfesztivál – 2020 Arany Hugó díj; Les Arcs Európai Filmek Fesztiválja – 2020 Legjobb színésznő díja Stork Natasa; Lima Al Este De Lima – 2020 Legjobb film; Dublin Nemzetközi Filmfesztivál – 2021 Legjobb rendező díja Horvát Lili.

Forrás: nfi.hu , https://nfi.hu/hu/film , https://hu.wikipedia.org , https://port.hu

A címlapfotót készítette: Giornate degli Autori - Giulia Barini