Hajdu Szabolcs a 25. Szófiai Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijében

null

Három kontinens öt országából érkeznek Szófiába a filmes szakemberek, hogy odaítéljék a díjakat.

Filmrendezők 5 országból és 3 kontinensről, a fesztivál elnökével, Teodor Ushev-el, fogják elbírálni a 25. Szófiai Filmfesztivál Nemzetközi első- és második filmesek versenyének, valamint a Bolgár rövidfilm versenyének díjait.

Hajdu Szabolcs filmrendező és színész mellett a zsűri tagjai: Szvetla Cocorkova bolgár filmrendező, Ilija Hrzsanovszki orosz filmrendező, valamint Natasa Petrovics macedón színésznő lesznek.

Hajdu Szabolcs 1972-ben született Debrecenben. A Színház- és Filmművészeti Egyetem Simó Sándor vezette osztályában tanult. Két kisfilmjét követően 2000-ben készítette el Macerás ügyek címmel első játékfilmjét, mely 2001-ben a Magyar Filmszemle legjobb első film díját nyerte el, majd Kijevben a MOLODIST Filmfesztivál zsűrijének különdíját is. A 2004-ben készült Tamara című játékfilm az egységes képi látvány megteremtéséért kapott különdíjat a Magyar Filmszemlén, majd 2005-ben a portugál Avanca filmfesztiválon kapott első díjat a mozifilmek versenyében. 2006-ban készítette el a tornászok világában játszódó részben önéletrajzi elemekre épülő Fehér tenyér című filmet, mely számos fontos hazai és nemzetközi díjat nyert el, köztük például a 37. Magyar Filmszemle legjobb rendező, legjobb operatőr, Arany Olló (vágásért) és közönségdíját. A 2010-es Filmszemlén Bibliotheque Pascal című alkotása kapta a fődíjat. A filmmel nevezett az Oscar-díjra Magyarország, de jelölésig nem jutott. Hajdu Szabolcs ars poétikája, saját szavaival így foglalható össze: „Ez a történet, és a történet az minket különösebben nem érdekel. Minket a színészek, a jó helyzetek, az izgalmas filmnyelvi megoldások érdekelnek, és ha ezen keresztül sikerül még a történetet is elmesélni, akkor azt mondjuk, hogy ügyesek vagyunk.” 2016-ban az Ernelláék Farkaséknál című filmje elnyerte a Karlovy Varyban rendezett filmfesztivál fődíját illetve a legjobb férfi színészi alakításért járó díjat is. A film különlegességei közé tartozik, hogy a filmet 13 operatőrrel vették fel, amiből 12 a diákja volt. Másrészt nem fordult elő még, hogy egy filmfesztiválon rendezőként a fődíjat és a legjobb főszereplőnek járó elismerést is ugyanaz a személy vehette át. A 25. Szófiai Filmfesztiválon vetítésre kerül a rendező legújabb filmje, a Békeidő .
forrás: wikipédia