Villáminterjú Francsics Lászlóval

Francsics László asztrofotós 

1. Mikor és hogyan választotta ezt a pályát? Ha újra kezdhetné az életét, újra ezt az életutat választaná-e?
A csillagászattal 2003 környékén ismerkedte, meg, amikor már 5 éve fotóztam. Ekkor született meg bennem a gondolat, hogy össze kell kapcsolnom a kettőt, ami akkoriban amatőrcsillagászként eléggé nehezen megvalósítható feladat volt. Így lettem asztrofotós. Igazából annyira részemmé vált a szakmám mellett (építészet), hogy nem nagyon tudnék mást elképzelni ma sem.

2. Mire a legbüszkébb a pályája alatt?
Az asztrofotós pályám 17 éve alatt, a kezdetleges, 21. század eleji amatőrcsillagász-asztrofotózásból közösen a társakkal felépítettük az egyik legszínvonalasabb asztrofotós közösségét, aminek tagjai sorra nyerik a nemzetközi díjakat.

3. Hogyan néz ki egy átlagos napja?
Kisgyermekünk van a feleségemmel, gyakorlatilag minden percet együtt töltünk. Mivel közös építsészeti vállalkozásunk van, ezért együtt dolgozunk, együtt nevelünk, együtt kapcsolódunk ki. Azt gondolom, ez nagyon ideális létállapot, bár másfelől nagyon nehéz is. Az építész tervezői vállalkozás, az építésziroda nagy felelősség, azon áll az megélhetésünk, nem hibázhatunk, gyermekkel pedig nem könnyű az időt jól beosztani. A kislányunk, aki még csak 3 hónapos, minden reggel jön velünk az irodába, ahol ha kell, felváltva, vagy akár mindketten felállunk a tervezőasztal mellől, és vele foglalkozunk, vagy ha alszik, mindketten dolgozunk. Ez a konstrukció sajnálatosan nagyon-nagyon ritka Magyarországon.

4. Mivel tölti a szabadidejét, mivel töltődik fel?
Ebben az életmódban gyakorlatilag nem értelmezhető a szabadidő. De ettől még van, ha tehetjük kirándulunk, kicsi a gyermek, szóval csak kicsi távolságon (1 óra autóúton) belül, a közeli hegyekben.

5. Milyen tanácsot, útravalót adna egy fiatal pályakezdőnek?
- Mivel epítész vagyok, erről kellene írnom, de inkább nem erről beszélek.- Az asztrofotózásba bele kell vágni, meg kell keresni a helyi tapasztaltakat, tájékozódni kell fórumokon, tanulni kell egy kis fotográfiát, és ki kell menni sokat az ég alá. Nem lesz egyszerű, de idővel csodálatos élményeket lehet szerezni, és eredményeket elérni.

6. Volt e korábban Bulgáriában, milyen emlékek, benyomások esetleg történet jutnak eszébe az országról?
Jártam, többször is, Szófiában és egy Rila-Pirin túrán is. Nagyon szép volt, gyönyörű helyek. Igazán visszamennék, ha majd lesz rá időm és lehetőségem.

null