Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre

Jelölést kapott a legjobb nemzetközi film kategóriájában a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre az Independent Spirit Awardson. Az amerikai független filmeseknek járó díj az Oscar-gálához vezető díjszezon fontos állomása, amelynek jelöltjei között minden évben felbukkan számos film a későbbi Oscar-jelöltek közül.

A Felkészülés… jelölése azért is megy eseményszámba, mert korábban mindössze két magyar filmet jelöltek az Independent Spirit Awards díjára: 1990-ben a Hanussent, 2016-ban pedig a Saul fiát, amely meg is nyerte a díjat, később pedig az Oscart is.

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmben Márta, a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival. Ám Márta hiába vár a Szabadság-híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja: sohasem látta őt azelőtt.

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című magyar film nagy sikerrel mutatkozott be nyár végén a velencei, majd a torontói fesztiválokon. Antalyában Stork Natasa elnyerte a legjobb színésznő díját, Varsóban a magyar filmet a kritikusok nemzetközi szövetsége zsűrije a FIPRESCI díjjal tüntette ki. Arany Hugó fődíjat nyert az Egyesült Államok legnagyobb múltú fesztiválján Chicagóban, és a fődíjjal együtt három trófeával tért haza a spanyolországi Valladolid nagy presztízsű filmfesztiváljáról. A valóság és képzelet határán játszódó szerelmesfilmet legutóbb a philadelphiai filmfesztiválon ünnepelték, ahol megkapta a legjobb játékfilm díját.

Horvát Lili filmje idén számos országban a fesztiválokon kívül is látható lesz.

A film az idei Nemzetközi Szófiai Filmfesztivál versenyprogramjában is szerepel. A Szófiai Magyar Kulturális Intézet az esemény támogatója.

Forrás: https://24.hu/kultura/2021/01/27/felkeszules-meghatarozatlan-ideig-tarto-egyuttletre-independent-spirit-awards-jeloles

https://nfi.hu/hu/hirek/a-felkeszules-a-hivatalos-magyar-nevezes-az-oscarc-ra

Foto: Poste Restante

Foto: Poste Restante