Cannes-ban mutatják be Enyedi Ildikó és Mundruczó Kornél filmjeit

Bejelentették a 74. cannes-i filmfesztivál programját, ami két nagyszerű hírt is tartogatott számunkra: Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története az Arany Pálmáért van versenyben Wes Andersonnal, Asghar Farhadival, és François Ozonnal, míg Mundruczó Kornél Evolúció című alkotását az újonnan létrehozott Cannes Première szekcióba hívták meg.

A feleségem története (Fotó: Csata Hanna)

A feleségem története (Fotó: Csata Hanna)

Csütörtök délelőtt Thierry Frémaux, a fesztivál művészeti vezetője és általános delegáltja leplezte le az idei cannes-i programot. A hivatalos versenyre 24 alkotást hívtak meg, köztük Enyedi Ildikó Léa Seydoux főszereplésével készült drámáját, A feleségem történetét. Az Arany Medve-díjas Testről és lélekről rendezője olyan világhírű filmesek alkotásaival versenyzik, mint Wes Anderson (The French Dispatch), Asghar Farhadi (The Hero), Paul Verhoeven (Bernadette) és François Ozon (Everything Went Fine).

A feleségem története Füst Milán regénye alapján készült. Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Störr kapitány szeretnivaló, fájdalmasan becsületes figuráján keresztül, elemi módon, az érzékeinken át értjük meg az élet összetettségét, titokzatosságát, törékeny szépségét, megfoghatatlan, uralhatatlan jellegét.

A feleségem történetében Störr kapitányt a holland Gijs Naber, feleségét, Lizzyt a James Bond-, Mission: Impossible-filmekből és a cannes-i Arany Pálmás Adéle életéből ismert világsztár, Léa Seydoux alakítja. Fontos szerepben látható továbbá Louis Garrel, Funtek Sándor és Hajduk Károly.

"Nagy boldogság volt ezek után a fura, dermedt, elzárt hónapok után körbehívni a vezető munkatársakat a hírrel, bár legszívesebben felhívtam volna mindenkit. Sok friss munka lesz most a filmmel - egy rendezőnek hajtós időszak egy film elindulása. Ezek között a feladatok között kiemelt helyen szerepel egy igazi, erős magyar szinkron elkészítése, amit Báthory Orsi kiváló szinkronrendezővel közösen készítünk, „old school” műgonddal és szeretettel. Reményeink szerint a film eredeti és szinkronizált változatban egyaránt elérhető lesz a mozikban. Ha nemzetközi történetet is írt Füst Milán, egy igazi párizsi nő és egy hollandus hajóskapitány egymást tépő szerelmét, mégiscsak magyarul írta” - mondta el Enyedi Ildikó.

Enyedi Ildikó / Fotó: Berlinale

Enyedi Ildikó / Fotó: Berlinale

Mécs Mónika vezető producer hangsúlyozta: "A hosszúra nyúlt munkafolyamatok során a sok nehézség mellett rengeteg öröm is érte a produkciót. Az egyik ilyen öröm a cannes-i fesztivál meghívás. Felemelő érzés, hogy Füst Milán méltán híres regényét megfilmesíthettük és végre nemzetközi közönség előtt mutathatjuk be és vihetjük jó hírét az európai szereplő gárda és a filmben közreműködő szakemberek jóvoltából.”

A film forgatókönyvét Enyedi Ildikó írta, az operatőr Rév Marcell, gyártója az Inforg-M&M Film (Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, Muhi András.) A feleségem története magyar, német, olasz és francia koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült. A feleségem története a tervek szerint 2021 őszén kerül a mozikba, a Mozinet forgalmazásában.

Mundruczó Kornél Evolúció című, német-magyar koprodukcióban készült új filmje a cannes-i fesztivál újonnan létrehozott, Cannes Première szekciójába kapott meghívást. Ezzel a rendező hetedszer szerepel a fesztivál hivatalos programjában. Az új szekció a Cannes-ba visszatérő alkotók innovatív munkáinak ad helyet.

Evolúció / Fotó: Proton Cinema

Evolúció / Fotó: Proton Cinema

A filmes és színházi munkáival világszerte elismert rendező 2021 tavaszán, 13 forgatási nap alatt készítette el új filmjét. Mundruczó nyolcadik nagyjátékfilmje, melyet a forgatókönyvét író Wéber Katával közösen jegyez, bizonyos értelemben széljegyzet az ezt megelőző Oscar-díjra jelölt Pieces of a Woman című alkotásához.

A történet örökül kapott traumákról és azok feldolgozásának lehetőségeiről szól. A három nemzedék – Éva, Léna és Jónás – kapcsolatait átszövik a 20. század történelmi traumái, miközben minden vágyuk a gyógyulás útjára lépni.

A film főszerepeiben Monori Lili, Láng Annamária, Goya Rego és Padmé Hamdemir láthatóak. A film operatőrként ezúttal a francia Yorick Le Saux áll a rendező oldalán, akinek képeivel többek között olyan nemzetközileg elismert alkotásokban találkozhattunk, mint a Kisasszonyok (2019), vagy a Halhatatlan szeretők (2013). Jancsó Dávid immár hatodik alkalommal foglalta el a vágói széket Mundruczó filmjében, míg a látványtervező Varga Judit „Csuti”, zeneszerzője pedig Dascha Dauenhauer voltak.

Wéber Kata és Mundruczó Kornél / Fotó: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images

Wéber Kata és Mundruczó Kornél / Fotó: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images

A produkció a német Match Factory Productions és a hazai Proton Cinema koprodukciójában készült, a ZDF-ARTE és a Proton Színház közreműködésével, a Mitteldeutsche Medienförderung, a Film- und Medienstiftung NRW, a German Federal Filmfund és a Nemzeti Filmintézet és a magyarországi adókedvezmény támogatásával. A tervek szerint az új Mundruczó-film ősszel lesz látható itthon.

A cannes-i filmfesztivált hagyományos formában, július 6-17. között rendezik meg, a zsűri elnöke Spike Lee lesz. A fesztivál életműdíját Jodie Foster amerikai színésznő kapja.

Forrás: https://magyar.film.hu , NFI / Variety