95 éve született Janikovszky Éva

null

2021. április 23-án lenne 95 éves Janikovszky Éva Kossuth- és József Attila-díjas író, aki 1964 és 1987 között a Móra Kiadó főszerkesztője volt.

Napjainkban a 3. generáció mondhatja el magáról ugyanazzal a lelkesedéssel: Már óvodás vagyok! Egyedi látásmódja, mellyel ugyanolyan jól át tudta adni az élet hétköznapi helyzeteinek gyerek és felnőtt nézőpontjait, szövegeit a mai olvasó számára is szerethetővé teszi.

Nemcsak a magyar, de a világ számos országának olvasói is szívükbe zárták. Első világsikert aratott könyve, a Ha én felnőtt volnék 1965-ben jelent meg. Több mint 30 könyvét eddig 35 nyelvre fordították le, és a kiadási jogokat kezelő Móra a mai napig kap megkereséseket Argentínától Kínáig műveinek megjelentetésére.

Ha én felnőtt volnék bolgár nyelvű kiadványa, 1965/1977 (ford. Gizella Sorsics)

Ha én felnőtt volnék bolgár nyelvű kiadványa, 1965/1977 (ford. Gizella Sorsics)

Tiszteletére, irodalmi munkásságának gondozására, szellemi hagyatékának ápolására jött létre a Janikovszky Éva Irodalmi Alapítvány, amely a fentieken túl feladatának tekinti a felnövekvő nemzedék irodalmi műveltségének formálását, az olvasás-írás népszerűsítését. A Janikovszky Éva Irodalmi díjat eddig hét alkalommal ítélte oda az alapítvány kuratóriuma.

Egy olvasó és olvasni szerető gyermek esélyt kap arra, hogy árnyaltabban lássa a világot, hogy jobban értse saját magát és a környezetét, hogy képes legyen mások érzéseit, gondolatait megérteni.

Egy jól olvasó és olvasni szerető gyermek hatékonyabban gondolkodik, eredményesebben kommunikál, jobbak az információfeldolgozáshoz kapcsolódó képességei. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy magabiztosan mozogjon egyre bonyolultabbá váló világunkban.

Április 23. és 25 között a budapesti 6szín online előadás formájában műsorára tűzi

Az úgy volt

https://www.facebook.com/events/443718733385046

és a

A lemez két oldala

https://www.facebook.com/events/486324375881193

című darabokat.

Forrás: https://mora.hu

null

Janikovszky Éva bolgárul megjelent könyvei (ford. Jonka Najdenova, Iztok-Zapad Kiadó):