70 éve született Esterházy Péter

„Egy nő (70)

Van egy nőgyűlöl. Szeret. Most nincs ez a bizonyos szeret, gyűlöl satöbbi. Mondhatnám azt, hogy egy kezemen meg tudnám számolni, hányszor láttam, de akkor nem tudnék arról nyilatkozni, hány ujj is volna azon az egy kezemen. Állok mellette, mintha egy buszmegállóban, a szerepek nincsenek kiosztva, a város zúg, hörög körülöttünk, csak úgy magam elé dünnyögöm, hát én bizony szeretlek. Hiszi is meg nem is, azaz van, amikor elhiszi, és van, hogy hangtalan okádni kezd.”

/Részlet: Esterházy Péter: Egy nő/

Idén áprilisban ünnepelné születésnapját Esterházy Péter Kossuth-díjas író, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja.

Esterházy Péter 1950. április 14-én született Budapesten az Esterházy család grófi ágának sarjaként. 1968-ban érettségizett a budapesti Piarista Gimnáziumban, majd az ELTE matematika szakát végezte el 1974-ben. Ezután néhány évig még dolgozott matematikusként, csak 1978-tól vált szabadfoglalkozású íróvá. Több tucat irodalmi díjat elnyert, többek között 1986-ban a József Attila díjat, 1996-ban a Kossuth díjat, vagy 2006-ban a Prima Primissima díjat. Műveinek egy részét több mint 20 nyelvre lefordították, ezért nem csak magyar, de külföldi irodalmi elismeréseket is kapott.

Több könyvéből hangoskönyv valamint film is készült. 2003-ban a a Mindentudás Egyetemén tartott előadást A szavak csodálatos életéből címmel, ennek bővített anyaga később kötetben is megjelent. Utolsó művét a 2015-ben nyilvánosságra hozott betegségéről és az elmúlásról írta Hasnyálmirigy napló címmel.

Forrás: https://www.alumni.elte.hu

Bolgárul megjelent kötetei, amelyeket Könyvtárunkban is megtalálnak: A szív segédigéi, Egy nő, Hahn-Hahn grófnő pillantása.

A mai nap, április 14., amely a könyvtárosok világnapja is. Ezen a napon ünnepeljük a könyvtárakat és a könyvtárosokat. Látogassanak el a Magyar Kulturális Intézet könyvtárába, több, mint 5000 kötettel várjuk Önöket, köztük magyar irodalmi klasszikusokkal és szépirodalmi fordításokkal!

Fotó: Stekovics Gáspár, www.stekoart.hu

Fotó: Stekovics Gáspár, www.stekoart.hu