65 évvel ezelőtt kitört a forradalom Budapesten

null

Őexc. Balázsné Harangozó Tekla, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott szófiai nagykövetének ünnepi köszöntője, az ország nemzeti ünnepe alkalmából.

Október 23-a az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc emléknapja

65 évvel ezelőtt a magyar nép szabadságáért küzdött, hogy kikerüljön az alól az elnyomás alól, amelyet a szovjet birodalom akart ráerőltetni. Az 1956. októberi események folyamán, amelyek október 23-án kulminálódtak Budapesten és szerte az országban, a bátrak kiálltak a hitük mellett, hogy országukban jobb jövőt biztosítsanak szeretteiknek, de sajnos sokan ezért életükkel fizettek. Emléküket megőrizzük.

Az 1956-os magyarországi események a bolgárok számára sem ismeretlenek. A költő, Jordan Ruszkov hét évnyi szabadságával fizetett egy, a felkelő magyarok mellett kiálló verséért, amelynek címe: Зов за свобода

„...Народи, вдигайте се! Път на вяра и на слънце

сияй пред българи, поляци, пред чехи и румънци.

Светът следи борбата наша, приятел е светът.”

A világ végül mégse volt baráti, és a forradalom elbukott, de a szabadság iránti vágy megmaradt. És ahogy azt Ruszkov megénekelte, végül a magyarok, a bolgárok, a lengyelek, csehek és románok egyszerre szabadultak ki a vasfüggöny mögül 1989/90-es rendszerváltást követően.

És itt vagyunk most, 2021-ben, immáron önként választva meg a szervezeteket, amelynek részei kívánunk lenni, és az országokat, amelyekkel szorosabb kapcsolatokat kívánunk létesíteni. Szabadak vagyunk választásainkban és tudatosul számunkra, hogy a szabadsággal sem mindig könnyű élni.

De vannak egyszerű választások, amelyek mögött mindig stabil történet húzódik: ilyen a kiegyensúlyozott baráti magyar-bolgár kapcsolat – amelynek éppen 5 éve, a két ország parlamentjei döntésének köszönhetően dedikált ünnepe is van: a Magyar-Bolgár Barátság Napja, amelyet október 19-én ünnepeltünk idén is. Valamint számunkra ilyen a Visegrádi Csoporthoz való tartozás is, amelynek soros elnökségét idén éppen Magyarország adja, az elnökség mottója: Recharge Europe. A Csehországot, Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát összefogó együttműködés a négy ország társadalmi, kulturális és gazdasági téren való támogatását hivatott szolgálni már 30 éve. Az újratöltés pedig a pandémiás időszak utáni újraélesztés szükségességére utal.

A járvány sajnos idén sem tette lehetővé, hogy találkozzunk; de bízom benne, hogy jövőre már erre is lesz mód, és összegyűlhetünk ismét együtt ünnepelni a kiváló magyar és bolgár kapcsolatokat. Addig is engedjék meg, hogy ezúton is üdvözöljem Magyarország barátait Bulgáriában és szerte a világon, valamint minden Bulgáriában élő magyar állampolgárt!