VIII Allegra Nemzetközi Fesztivál és Akadémia 2022. | Tűzmadár – koncert Fenyő László gordonkaművész részvételével

Dátum:  július 22.
Időpont: 16:30
Helyszín:  Szófia – Zala „Bulgária"
Szófia 1000, Akszakov u. 1.

Műsor:

G. Verdi: Ouverture op. „A végzet hatalma“

Csajkovszkij: Variációk „Rokokó“, Op.33

Igor Sztravinszki: Tűzmadár-szvit (1919)

Időtartam: 65 perc

Az Allegra fesztiválzenekar, Johannes Schlaefli- karmester és Fenyő László gordonkaművész részvételével

A 2014-ben elinduló Nemzetközi Allegra Fesztivál és Akadémia egyedülálló lehetőséget kínál a közönség, a diákok, a tanárok és a világszínvonalú előadók közötti interakcióra. Hét rendkívül sikeres ruszei év után a fesztivál 2022-től Szófiában folytatódik, Bulgária gyönyörű fővárosában, mely az ország legjobb koncerttermeinek otthont.

TŰZMADÁR

Könnyed harangjáték szembeállítva a sors elsöprő erejével - Verdi és Sztravinszki. És egy stilizált rokokó-intermezzo. A Tűzmadár-szvit a fiatal Sztravinszki mesés alkotása, varázslatos partitúra, ahol a hangszínek színek, illatok és érintések, és a zenekar úgy ég, mint a madár farkából a toll. Szárnyalnak azok a költői és rendkívül virtuóz Csajkovszkij-variációk is, méghozzá egy olyan virtuóz kezében, mint Fenyő László; Verdi híres nyitánya pedig nehéz szárnyakon repül. Egy koncepcióval rendelkező koncert, egy megkoronázó koncert, amelynek vezetése a közönség által már ismert Maestro Johannes Schlaefli tanárra és karmesterre lett bízva.

null

Fenyő László zenei tanulmányait szülőhazájában kezdte. 13 éves volt, amikor felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem különleges tehetségek osztályába, Mező László professzorhoz. Főiskolai tanulmányait néhány év után Lübeckben, David Geringas professzornál folytatta.

Ezekben az években rendkívüli technikai képzettsége, biztos stílusérzéke és szokatlanul nagy repertoárjának köszönhetően egy sor nagy nemzetközi versenyen ért el előkelő helyezést, többek között a Genfi Nemzetközi Zenei Versenyen, Párizsban a Rosztropovics Versenyen, az Adam Nemzetközi Gordonkaversenyen Christchurch-ben (Új Zéland) és a Magyar Rádió Gordonkaversenyén, Budapesten. Tanulmányainak befejezése után Bernard Greenhouse professzornál (USA) tökéletesítette tudását. Fenyő László néhány éve egyre intenzívebben foglalkozik a tanítással is. Több országban ad rendszeresen mesterkurzusokat, 2009-től kezdődően a Frankfurti Zene- és Képzőművészeti Főiskola docense, 2012-től pedig a karlsruhei Zeneművészeti Főiskola tanszékvezető professzora. 1997-től 2001-ig a Philharmonia Hungarica, 2001-től 2012-ig pedig a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekarának szóló-csellistája volt.

Fenyő László egy 1695-ben készült Matteo Goffriller mesterhangszeren játszik.

Fenyő László szófiai látogatását a Liszt Intézet Szófia támogatja.

null