VIII Allegra Nemzetközi Fesztivál és Akadémia (2022. július 15-23., Szófia) | Fenyő László gordonkaművész részvételével

Dátum:  július 14. - július 22.
Helyszín:  Szófia - Bulgária Hangversenyterem
Szófia 1000, Akszakov u. 1.
null

A 2014-ben elinduló Nemzetközi Allegra Fesztivál és Akadémia egyedülálló lehetőséget kínál a közönség, a diákok, a tanárok és a világszínvonalú előadók közötti interakcióra. Hét rendkívül sikeres ruszei év után a fesztivál 2022-től Szófiában folytatódik, Bulgária gyönyörű fővárosában, mely az ország legjobb koncerttermeinek otthont.

null

Fenyő László zenei tanulmányait szülőhazájában kezdte. 13 éves volt, amikor felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem különleges tehetségek osztályába, Mező László professzorhoz. Főiskolai tanulmányait néhány év után Lübeckben, David Geringas professzornál folytatta.

Ezekben az években rendkívüli technikai képzettsége, biztos stílusérzéke és szokatlanul nagy repertoárjának köszönhetően egy sor nagy nemzetközi versenyen ért el előkelő helyezést, többek között a Genfi Nemzetközi Zenei Versenyen, Párizsban a Rosztropovics Versenyen, az Adam Nemzetközi Gordonkaversenyen Christchurch-ben (Új Zéland) és a Magyar Rádió Gordonkaversenyén, Budapesten. Tanulmányainak befejezése után Bernard Greenhouse professzornál (USA) tökéletesítette tudását. Fenyő László néhány éve egyre intenzívebben foglalkozik a tanítással is. Több országban ad rendszeresen mesterkurzusokat, 2009-től kezdődően a Frankfurti Zene- és Képzőművészeti Főiskola docense, 2012-től pedig a karlsruhei Zeneművészeti Főiskola tanszékvezető professzora. 1997-től 2001-ig a Philharmonia Hungarica, 2001-től 2012-ig pedig a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekarának szóló-csellistája volt.

Fenyő László egy 1695-ben készült Matteo Goffriller mesterhangszeren játszik.

Fenyő László szófiai látogatását a Liszt Intézet Szófia támogatja.

Allegra-mesterkurzusok: https://www.allegrafestival.com/allegra-masterclasses/