Március 15, nemzeti ünnepünk | Koszorúzások

Dátum:  március 15. - március 22.
Helyszín:  Szófia, Sumen, Csiprovci, Vidin
Szófia, Sumen, Csiprovci, Vidin

A Magyar Országgyűlés 1991-es határozata értelmében március 15-e az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja és a Magyar Köztársaság nemzeti ünnepe. Ezen a napon osztják ki a Kossuth- és Széchenyi-díjakat.

Az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete ez a nap, amelynek célja a függetlenség kivívása és az alkotmányos berendezkedés megteremtése volt. 1848 első hónapjaiban Európa számos városában forradalmak törtek ki. Ez kedvező körülményeket teremtett ahhoz, hogy a magyarországi reformelképzelések törvényes úton megvalósuljanak.

A forradalmat indító március 15-e jelkép lett: a kivívott szabadság megőrzésének és az elvesztett szabadság visszaszerzésének szimbóluma. A magyarság 1860 óta nemzeti ünnepének tekinti ezt a napot, függetlenül attól, hogyan vélekedett erről a mindenkori államhatalom.

1848-ban ezen a napon nyomtatták a magyar sajtó első szabad termékeit, a Tizenkét pontot és a Nemzeti dalt. 1990 óta ez a napot a magyar sajtó napjaként is ünnepeljük.

Koszorúzások:

  • Hol: Szófia – Petőfi Sándor utca és Kossuth Lajos utca

Dátum: március 16., kedd

Időpont: 10.00 óra

 

  • Hol: Sumen

Dátum: március 18., csütörtök

Időpont: délelőtt

 

  • Hol: Csiprovci - Elhalasztva!

Dátum: március 22., hétfő

Időpont: délután

 

  • Hol: Vidin - Elhalasztva!

Dátum: március 23., kedd

Időpont: délelőtt