KORTÁRS MAGYAR MŰVÉSZET SOROZAT | Lukácsi László

A pekingi Liszt Intézet sorozata

Dátum:  március 1. - március 19.

A sorozat a Párizsi Magyar Kulturális Intézet ART MAGYARORSZÁG elnevezésű kezdeményezéséből inspirálódott, melyben 11 kortárs magyar képzőművészt mutattunk be Önöknek. A pekingi Magyar Kulturális most folytatja ezt a projektet, újabb 5 képviselőjét bemutatva a kortárs magyar képzőművészeti életnek.

Február minden szerdáján új résszel jelentkezünk, melyekben a következő művészeket ismerhetik meg:

Február 2. - Rabóczky Judit Rita, szobrász

Február 9. - Barakonyi Zsombor, festő

Február 16. - Borsi Flóra, vizuális művész

Február 23. - Majoros Áron Zsolt, szobrász

Március 2. - Lukácsi László, üvegművész

null

Lukácsi László 1961-ben született Budapesten.

A főiskolai évek alatt, pályafutása elején ún. melegüveg-alakítással foglalkozott. Ezzel párhuzamosan a tükrök és síküveglapok összedolgozásával keletkező tükröződések optikai hatásával és az abban rejlő művészi lehetőségek kibontásával kezdett el kísérletezni. Munkáira eleinte a geometrizáló, tömbszerű formaadás a jellemző.

1980 és 1985 között a budapesti Magyar Iparművészeti Főiskola üveg szakán folytatta tanulmányait, majd rátalál egyéni világára, melyet a természet ihlette alakzatok és motívumok ragasztott, csiszolt üvegszobrokban történő megidézésének szándéka inspirál.

Művei megtalálhatóak jelentős hazai, külföldi köz- és magángyűjteményekben, így például a németországi Frauenauban, Coburgban és Coesfeldben (Glasmuseum,; Europäisches Museum für Modernes, Ernsting Stiftung Glasmuseum), Londonban (Victoria and Albert Museum, Nagy-Britannia) és a budapesti Iparművészeti Múzeumban is.

Lukácsi László Ferenczy Noémi-díjas, nemzetközileg elismert üvegtervező-művész. Budapesten él és alkot, üvegszobrait saját műtermében készíti.

Fotók forrása: https://www.lukacsiglass.com/

Fotók forrása: https://www.lukacsiglass.com/

null

Példaképem a természet, mely a legnagyobb szobrász, mert végtelennek tűnő, változatos színvilága mindig is lenyűgöz. A kecses szirmok és levelek, egy toboz titokzatos csavarodásai, a kavicsok kézbesimuló gömbölyűsége, a vízcsepp varázslatos metamorfózisai mind-mind egy tökéletes rendszer elemei, melyek bár szabályosnak tűnnek, mégis lenyűgözően egyediek, folyton változók." (Lukácsi László)

nullnull