Juhász Péter születésének 90. évfordulója alkalmából

Literaturen Fórum különkiadásának bemutatója

Dátum:  december 15. - december 31.
Helyszín:  Szófiai Magyar Kulturális Intézet
online

Literaturen Fórum különkiadásának bemutatója | Juhász Péter születésének 90. évfordulója alkalmából

Juhász Péter (1930, Komádi) A Szófiai Egyetem bolgár filológia szakján végzett, volt magyar kulturális attasé Moszkvában és Szófiában. A bolgár irodalom történte és A bolgár irodalom panorámája című könyvek szerzője (Budapest, 1966). A török-bolgárok és magyarok című monográfiájáért (Szófia, 1985) filológia doktori fokozatot kapott. Több mint negyven bolgár kötetet fordított le, Szofronij Vracsanszkitól egészen Jordan Radicskovig. Mintegy négyszáz tudományos cikk és publikáció szerzője. Kilenc bolgár költészeti és prózai antológiát írt, amelyek Magyarországon jelentek meg. További könyvei: A halál nem alibi. Bolgár írók anekdotái (1999, Ogledalo Kiadó); Cirill és Metód a Bolgár Moraviában (2000, Ogledalo Kiadó); És mi, bolgárok (2004, Ogledalo Kiadó); A Szerződésem Istennel (2004, Slovo Kiadó); Istentelen Istenei (2015, Faber Kiadó) a teljesség igénye nélkül.

null

Marin Georgievre Juhász Péter két könyve volt igen nagy hatással: Cirill és Metód Nagy-Morvaország és Török-bolgárok és Magyarok.

A kiadvány különböző cikkeket, interjúkat és anekdotákat tartalmaz bolgár írókról a Halál nem alibi című könyvében, Boris Dimovski rajzaival Az eltűntek nyomában mottó alatt, valamint írásokat az alábbi szerzőktől: Arató György történész, a szófiai Magyar Kulturális Intézet volt igazgatója, Aszen Csilingirov professzor, Bulgária Bizánctól napjainkig való történelemének kutatója, egyetemi professzor, Vaszil Gjuzelev egyetemi professzor, történész, Neven Iliev, filológus és történész, Marko Gancsev költő, Plamen Anakiev, kiadó, Martin Hrisztov műfordító és kiadó, prof. Dimitar Bojadzsiev történész.

null