Érdekes történetek Lisztről: Anzsela Toseva előadása a világhírű magyar zongoraművész és zeneszerző Liszt Ferencről

Dátum:  november 25.
Időpont: 16:00
Helyszín:  Liszt Intézet | Magyar Kulturális Központ Szófia
Akszakov u. 16.

A bolgár zongoraművészet egyik legkiemelkedőbb képviselője Szófiában született. Anzsela Toseva zenei tanulmányait olyan neves szakembereknél végezte, mint Ljudmila Sztojanova, prof. Mara Petkova, prof. Bogomil Sztarshenov, prof. Lili Atanaszova, valamint a magyar szakember prof. Sebők György és a norvég csembalóművész prof. Ketil Haugsand.

Mesteri interpretációit és finom művészi érzékenységét itthon és külföldön egyaránt nagyra értékelik: számos díjat nyert rangos zenei fórumokon, mint például a Salerno-i zongoraverseny (1978), az Ústí nad Labem-i zongoraverseny (1973), a Liszt-Bartók zongoraverseny (1988), a Classic FM Rádió "Arany toll-díja" (1997), a bulgáriai Lengyel Kulturális Intézet "Chopin-díja" (2010), Bolgár Művészeti Szalon-díj Mihail Goleminovval közösen a "Schumann-jóslat" multimédia-installációért és koncertsorozatért Schumann születésének 200. évfordulója alkalmából (2010), valamint Ezüstkereszt-díj Magyarország nemzeti ünnepe alkalmából és a magyar zene határon túli terjesztésének elismeréséért (2019).

null

Liszt Ferenc (1811.10.22. – 1886.07.31.) magyar zeneszerző, zongoraművész, karmester és zenetanár, a Romantika egyik legjelentősebb képviselője 

A virtuóz zongoraművész és zeneszerző kivételes képességekkel párosuló sokszínű tehetsége mind karmesterként, orgonistaként, és más zeneszerzők zongora- és szimfonikus zenekari darabjainak átírójaként, előkelő helyet biztosítanak Liszt Ferenc számára a zene világtörténetében.

null

Értesítünk minden kedves magyar kultúra iránt érdeklődőt, hogy a 2021.10.19-én érvénybe lépett vírushelyzettel kapcsolatos óvintézkedések szerint minden a szófiai Liszt Intézetben zajló rendezvényeken csak és kizárólag digitális zöldigazolvány meglétével lehetséges a részvétel!

Köszönjük a szíves megértésüket!