CINELIBRI (2021.10.2-31.) | A magyar film: A feleségem története (r. Enyedi Ildikó)

Dátum:  október 15.
Időpont: 16:00
Helyszín:  Szófia - Lumiere Mozi
Központ

A közelgő 7. Cinelibri Fesztivál október 2. és 31. között kerül megrendezésre Szófiában és még másik hét bolgár városban az „Isteni Színjáték” mottóval, Dante Alighieri halálának 700. évfordulója előtt tisztelegve. A fesztivál egyik sokak által várt filmbemutatója, „A feleségem története” Ley Seydoux és Louis Garrel párosával a főszerepben, a magyar Enyedi Ildikó rendezésében. A film az azonos című Füst Milán regény alapján készült, mely az író pályájának legkimagaslóbb műveként van elkönyvelvel. Az elmúlt évekbena rendezőnő már nagy feltűnést keltett a „Testről és Lélekről” c. filmjével 2017-ben, mely elnyerte az Arany Medve-díjat a Berlini Filmfesztiválon, valamint Oscar-díj jelölésre is került legjobb nemzetközi játékfilm kategóriájában.

null

A FELESÉGEM TÖRTÉNETE, magyar-német-olasz filmdráma, romantikus film, 169 perc, 2021

Rendező: Enyedi Ildikó, író: Füst Milán, forgatókönyvíró: Enyedi Ildikó, producer: Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, Muhi András, Maren Ade, Jonas Dornbach, Janine Jackowski, Flaminio Zadra, társproducer: Olivier Père, operatőr: Rév Marcell, vágó: Szalai Károly, zene: Balázs Ádám, szereplők: Gijs Naber, Léa Seydoux, Louis Garrel, Jasmine Trinca, Sergio Rubini

Störr Jakab, a holland hajóskapitány, rögvest megkéri Lizzy, az elragadó francia hölgy kezét, amint meglátja. Boldognak induló házasságuk azonban a meghitt pillanatok mellett gyötrelmes órákban is bővelkedik. A kapitány érzelmi hullámverései a féltékenység tűpontos természetrajzát és a férfi-nő kapcsolat feloldhatatlan ellentmondásait tárják elénk.
Az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Testről és lélekről rendezője, Enyedi Ildikó új filmje Füst Milán több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett, azonos című regénye alapján készült. Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús szerelmi történet álarcában, Störr kapitány szeretnivaló, fájdalmasan becsületes figuráján keresztül, elemi módon, az érzékeinken át értjük meg az élet összetettségét, titokzatosságát, törékeny szépségét, megfoghatatlan, uralhatatlan jellegét.

Arany Pálma-jelölés (Cannes-i fesztivál), 2021

https://www.cinelibri.com/

nullnull