A SzMI 2020. februári programja

Dátum:  február 1. - február 29.
Időpont: 09:14
Helyszín:  Szófiai Magyar Intézet, Bulgária
Akszakov u. 16.

A Szófiai Magyar Intézet 2020. februári programja

SZÓFIA

| Hangsúly

  • VÁLOGATÁS A BUSHO – BUDAPESTI RÖVIDFILMFESZTIVÁL NYERTES ALKOTÁSAIBÓL

február 25., kedd, 18.00 óra Szófiai Magyar Intézet

BEST OF BUSHO 2019 – A 25. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál magyar filmjeinek vetítése, bolgár feliratokkal, 145 perc

A belépés díjtalan!

A díjnyertes filmeket Dr. Ivan Ivanov, a Nemzeti Színház- és Filmművészeti Akadémia tanára mutatja be.

FELÜLNÉZET / Lőrincz Nándor, Nagy Bálint / 15:00 / Fiction

Budapest, 7. kerület, lomtalanítás. Az egysnittes film egy banális utcai vitával indul, ami végül minden szereplő számára drámai fordulatot hoz.

ENTROPIA / Buda Flóra Anna / 10:29 / Rajzfilm

Három térben három fiatal nő él különböző körülmények között. A rendszer meghibásodik és bomlani kezd melynek következtében a lányok képesek kilépni a saját közegükből és elindulnak egymás felé.

ROZGONYINÉ / Szeleczki Rozália / 21:32 / Fiction

Egy különös éjszakán a huszonéves Juli, vőlegénye legénybúcsúztatóján köt ki. Vajon képes lesz helytállni a fiúk között, és ha igen, azzal kockára kell tennie kapcsolatát?

A BÉRLŐK / Regős Ábel / 1:00 / Fiction

Egy fiatal pár éppen az új lakásukat nézi meg...

KATAPULT / Szövényi-Lux Balázs / 27:20 / Fiction

A rendszerváltás hajnalán Nana Magyarországra látogat, találkozik Gauval, akivel rövidesen egymásba szeretnek. Mikor a lány visszautazik az USA-ba, a fiatal Gau egy különös gépet épít, mely reményei szerint katapultálja a világ másik felére.

LIDÉRC ÚR / Tóth Luca / 19:26 / Rajzfilm

A fiatal férfi mellkasröntgenén egy aprócska személy sziluettje rajzolódik ki, fejének búbja tumorként türemkedik ki az ifjú oldalából. Vajon ki ez a parányi lény és milyen változást hoz magával, miután világra jön a férfi testéből?

BANÁLIS / Simonyi Balázs / 12:00 / Fiction

Egy hétköznapi terrortámadás anatómiája. Egyetlen, megszakítás és trükk nélküli snittben.

SZEREPZAVAR / Szirmai Márton / 24:50 / Fiction

Soma színészként keresi a kenyerét, szeretné, ha apja elismerné tehetségét. Egy váratlan esemény következtében azonban viszonyuk még hűvösebb lesz. Soma szakmájába vetett hite is meginog, nem találja önmagát. Végül önbizalmát és bátorságát teszi próbára, hogy kivívja apja elismerését.

EMBER A TŰZBŐL / Szabó Simon / 16:00 / Fiction

Egy fiatal tűzoltó és barátnője nagyon szeretnének gyereket, de sokadik próbálkozásukra sem jön össze. Az élet végül furcsa megoldást kínál.

  • #BARTÓK 2.0 KIÁLLÍTÁS

február 26., szerda, 18.30 óra Szófiai Magyar Intézet – Galéria

A kiállítás kurátora, Készman József és Pinczehelyi Sándor művész részvételével

A kiállítás a kortárs képzőművészet eszközeivel fordul a bartóki örökséghez. A neoavantgárd klasszikusai mellett nagyrészt olyan friss művek láthatók a kiállításon, amelyeket a művészek a képzőművészet, a tudomány és a zene határán elhelyezkedő konceptuális pozícióból hoztak létre. A művek többsége műfaji és technikai értelemben vegyes (hibrid) alkotás, ahogyan a kiállítás egészét is az újabb művészeti médiumok hangsúlyos használata jellemzi.

A kiállítás a március 27-30. között megrendezésre kerülő jubileumi X. Liszt-Bartók Zongoraversenyhez kapcsolódik, célja a zene és a képzőművészet tudatos összekapcsolása. A SzMI Galériájában bemutatott kiállítás válogatás a 2016-os Bartók Béla Emlékév alkalmából a Ludwig Múzeumban megvalósított nagyszabású tárlaton bemutatott művekből.

A kiállítást a budapesti Ludwig Múzeum bocsátotta rendelkezésünkre.

A kiállítás április 3-ig látogatható!

VIDÉKI PROGRAMOK

  • A MAGYAR ORSZÁGHÁZ – ÉPÍTÉSZET CÍMŰ KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓJA

A DIMITROVGRADI AKUSZTIKUS JAZZ TRIO KONCERTJE

február 6., csütörtök, 18.00 óra Dimitrovgrad – Aszen Krajsnyikov Kiállítóterem

A budapesti Országházat, Magyarország parlamentjét méltán tartják a világ egyik legszebb parlamentjének. Az épület felbecsülhetetlen érték, a magyar nemzet büszkesége, az UNESCO Világörökség része. A 17 éven keresztül (1885–1902) készült impozáns alkotás Steindl Imre tervei alapján neogótikus stílusban épült fel.

A 13 tablóból álló kiállítás bemutatja az Országház építésének menetét. A neogótikus palota lenyűgöző méretekkel bír: a 265 méter hosszú, 123 méter széles épületen 29 kapu 262 számozott helyiségbe nyújt közvetett belépést. Elkészültekor a világ egyik legnagyobb parlamenti épületének számított.

Az Országház, az Országgyűlés helyszíne elsősorban munkahelyként funkcionál, de emellett turisztikai látványosság és a kulturális élet színtere is. Mindennapi életéhez hozzátartozik a képviselők tevékenysége és az épület működtetését végzők munkája, valamint az itt zajló gazdag és színes kulturális tevékenység.

A kiállítás 2020. január 29-ig megtekinthető!

  • A TALPUK ALATT FÜTYÜL A SZÉL CÍMŰ FILM VETÍTÉSE

február 28., péntek, 17.30 óra Sumen – Sztilian Csilingirov Regionális Könyvtár

Az első magyar western film vetítése Djoko Rosićnak állít emléket

TALPUK ALATT FÜTYÜL A SZÉL (rendező. Szomjas György), 95 perc., 1976, bolgár felirattal

forgatókönyv: Szűcs Sándor, operatőr: Ragályi Elemér, vágó: Kármentő Éva, zene: Sebő Ferenc, hangmérnök: Peller Károly, színészek: Djoko Rosić, Vladam Holec, Bordán Irén, Bujtor István, Szilágyi István, Kristóf Tibor és mások.

Az 1830-as évek betyárvilágának eastern főhőse, Farkas Csapó Gyurka (Djoko Rosić) megszökik a börtönből és visszatér a karcagi pusztákra, hogy bosszút álljon feladóin. A pusztai pásztorok védelmet látnak benne, mert életterüket a gazdag, kapitalizálódó vármegye erősen korlátozza. Ezzel az emblematikus filmmel vált Djoko Rosic a bolgár és az európai film legendás cowboy-jává.

A SZÓFIAI MAGYAR INTÉZET TOVÁBBI ESEMÉNYEI

  • THE JOURNEY MATTERS – PÁLMAI ANGIE FOTÓKIÁLLÍTÁSA

megtekinthető még február 21-ig Szófiai Magyar Intézet – Galéria

A The Journey Matters, a lifestyle és divatmárkák vizuális kommunikációjára szakosodott Studio Atelier projektje, Pálmai Angie személyes dokumentációs sorozataként indult, utazással kapcsolatos vizuális esszék, személyes pillanatok és újonnan felfedezett helyek gyűjteményeként. A későbbiekben több, különböző kliensek – szállodák, utazási irodák, lifestyle márkák – számára készült projektekké nőtte ki magát. A vizuális esszék kreatív megközelítéssel és művészi ihlettel rendeződnek egy kész egységgé, amelyeket a fényképészet és magának az életnek a szeretete köt össze.

Támogatók: DSK Bank, Photosynthesis, Fashion Inside Club

  • "SZÉP VAGY, GYÖNYÖRŰ VAGY MAGYARORSZÁG" – RÉVÉSZ ANTAL GRAFIKUS KIÁLLÍTÁSA

2020. január 27 – február 27. Gabrovo – Hriszto Cokev Művészeti Galéria

„Az itt kiállított grafikáim egy ismert hazai dalt kívánnak idézni, amely így kezdődik: Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország.” (Révész Antal)

A kiállítás 13 nagyobb grafikából áll, amelyek az UNESCO világörökséghez tartozó, valamint az Europa Nostra-díjjal kitüntetett magyarországi helyszíneket ábrázolnak kifinomultan, olyan emblematikus magyarországi helyeket, mint Budapest, Visegrád, Hortobágy, Hollókő, Aggtelek, Pannonhalma, Tokaj, Kőszeg, Mohács és a Fertő tó.

VERSENY

X. NEMZETKÖZI LISZT-BARTÓK ZONGORAVERSENY

Szófia, 2020. március 27-30.

Magyarország Szófiai Nagykövetsége – Szófiai Magyar Intézet és a Pancso Vladigerov Nemzeti Zeneakadémia meghirdetik a X. Liszt-Bartók Zongoraversenyt

Az esemény fővédnöke a bolgár kulturális miniszter

A jubileumi X. Nemzetközi Liszt-Bartók Zongoraversenyt a két nagy magyar zeneszerző és zongoraművész, Liszt Ferenc és Bartók Béla munkásságának szenteljük.

A jelentkezési határidő: 2020. március 19. Kérjük a jelentkezési lapot és a szükséges okiratokat az uki@uki.bg e-mail címre küldeni.

A zsűritagok koncertje: március 29., vasárnap, 19.00 óra, a Pancso Vladigerov Nemzeti Zeneakadémia koncertterme

Gálakoncert: március 30., hétfő, 19:00 óra, a Pancso Vladigerov Nemzeti Zeneakadémia koncertterme

A koncertekre a belépés ingyenes.

Részletes tájékoztató a zongoraversennyel kapcsolatban a Szófiai Magyar Intézet honlapján található.

www.uki.bg

A zongoraverseny Magyarország Nemzeti Kulturális Alapja anyagi támogatásával valósul meg.

A SZÓFIAI MAGYAR INTÉZET NYITVATARTÁSI IDEJE (hétfő-péntek)

GALÉRIA – 10.00-18.00

TITKÁRSÁG (információ) – 9.30-17.30

KÖNYVTÁR – 9.30 – 17.30

Esetleges programváltozásainkat a Szófiai Magyar Intézet honlapján közöljük: http://szofia.balassiintezet.hu/ www.uki.bg

Magyarország Szófiai Nagykövetsége – Szófiai Magyar Intézet

Szófia, 1000, Akszakov u. 16.

tel.: 02/987-23-07, 02/987-29-63 e-mail: uki@uki.bg