25 év Malko Teatro | Az ismeretlen csillag Kurt Weill

Dátum:  szeptember 23.
Helyszín:  Szatirikus Színház – Kamaraterem
Sztefan Karadzsa u. 26.
null

Kurt Weill szinte teljesen ismeretlen a bolgárok között, pedig talán a világ legnagyobb színházi zeneszerzője. Olyan énekesek énekelték szerzeményeit a világban, mint Louis Armstrong, Lotte Lenya, Teresa Stratas, Gisela May, Ute Lempert, Nick Cave, Sting, Robbie Williams, The Doors, Tom Waits, Maurice Chevalier, Ella Fitzgerald, Loo Reed, Frank Sinatra, Jessica Lang, Julie Andrews, Nina Hagen és még hosszan sorolhatnánk. Weill a komolyzenétől indult, onnan csapódott a színházhoz. Írt operát, balettet, színpadi zenét és igazi slágereket is. Élt Németországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban. Élete a történelem viharainak köszönhetően kalandosra sikeredett. A darabban kiragadunk néhány valós vagy elképzelt jelenetet ebből, némi iróniával fűszerezve, megmosolyogva, de nem tiszteletlenűl.

Kurt Weill dalai nem váltak ismerté Bulgáriában, sem eredeti nyelven, még kevésbé bolgárul. Bertolt Brecht darabjait ugyan szép számmal mutatták be a színházak, de a Koldusoperát kivéve a zenés darabokat kihagyták a repertoárból. Így Kurt Weill és munkássága meglehetősen ismeretlen a bolgár közönség előtt.

Kérésünkre három híres bolgár költőnő fordította a dalszövegeket bolgár nyelvre. Nadezsda Zaharievának, Radosztina Angelovának és Kjoszeva Szvetlának sikerül olyan szövegeket írniuk, amelyek önállóan is irodalmi értéket képviselnek.

A dalok közül a legtöbb még sohasem hangzott el bolgár nyelven, de hangszerelésben is próbáljuk megújítani a világhírű slágereket – „Meddig még”, „Cápadal”, „Ágyúdal”, „Youkali tangó”, „September song”, „Surabalya Johnny”, „Nana dala”, „Lost in the stars”.

(Hadzsikosztova Gabriella, Malko Teatro)

null

Szereplők:
Hadzsikosztova Gabriella, Tsvetelina Nikolova, Simon Attila – zongora, Weisz Gábor – szaxofon, fuvola, Gyányi Marcell – nagybőgő

Rendező:
C. Nagy István

Koreográfus:
Tzvetelina Nikolova

null

Hol: Szatirikus Színház – Kamaraterem
Mikor: szeptember 23., csütörtök
Időpont: 19.30 óra Belépés: meghívóval!

Hol: Sztara Zagora – Pierrot Fesztivál
Mikor: szeptember 25., szombat