Zenei világok találkozása Gernyeszegen

null

Zenei világok találkozása Gernyeszegen

A Fejes Művészeti Akadémia egy egészen különleges egynapos fesztiválra invitálja a klasszikus, a népzene, a jazz és a romantikus helyszínek szerelmeseit. Július 10-én az Erdélyben található gernyeszegi Teleki Kastélyban kerül megrendezésre a GernyeFest, amely rendhagyó népművészeti programokkal, kamaraesttel, az akadémia mentoráltjainak koncertjével és izgalmas, a zenei határokat átlépő produkcióval várja az érdeklődőket.

Hagyomány és innováció, avagy mi is a Fejes Művészeti Akadémia?

A 2020-ban alapított Fejes Művészeti Akadémia Egyesület azzal a céllal jött létre, hogy a hazai, és a határon túli fiatal zenei tehetségek képzését támogassa. Fejes Krisztina nemzetközileg elismert zongoraművész és zenész barátai egy újszerű tehetséggondozó programot vezetnek, amely segíti a fiatal muzsikusok szakmai fejlődését és pályaorientációját itthon és nemzetközi környezetben.

Az Egyesület a 19. századra visszavezethető világhírű magyar hangszeres iskola (zongora, hegedű, cselló) vezérfonalát felhasználva a mai korszellemhez igazodó új, modern zenei edukációs módszert alkotott. A képzési olyan intenzív és dinamikus impulzusokat ad a diákoknak, amelyek segítségével a tanulás élményközpontúvá válik, így a mai fiatalok a 21. század kihívásainak megfelelve kapcsolódhatnak bele a kulturális vérkeringésbe. Az Akadémia emellett koncerteket, fesztiválokat is szervez, amelyek lehetőséget biztosítanak a mentoráltak bemutatkozására.

Zene határok nélkül

A Fejes Művészeti Akadémia a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézettel karöltve ezt a szellemiséget szem előtt tartva szervezi meg egy napos exkluzív fesztiválját július 10-én a gernyeszegi Teleki Kastélyban. Kora délután az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány szervezésében népzenei koncertek, táncház, kézműves foglakozások, valamint Jánosi Ágnes vezetésével párta készítés várja az érdeklődőket. Ezt követően az Akadémia mentorprogramjában részt vevő diákok adnak koncertet. A fiatalok Marosvásárhelyről, Nagyszebenből, Sepsiszentgyörgyről, Kolozsvárról érkeznek és a világ zeneirodalmának remekeiből adnak elő részleteket.

18:30-kor kamarakoncerttel folytatódik a fesztivál, melynek műsorán Schumann, Brahms, Dohnányi és Liszt művei szerepelnek. Közreműködik Fejes Krisztina, Onczay Zoltán, Szabó Gábor és Wenting Kang.

Bach és a deep electronic

A 20 órakor kezdődő Celectro koncert stílusok összefonódását kínálja Bach zenéjétől kezdve az indai Rágán át egészen a kortárs és jazz improvizációig, mindez elektronikus alapokon kiteljesedve. Onczay Zoltán klasszikus ékszerekkel, Lantos Zoltán indiai és jazz inspirációkkal érkezik, Andrew J. pedig elektronikus hangzással teszi újszerűen szokatlanná és merésszé a csaknem egy órás stíluskavalkádot.