Vancsó Zoltán fotográfus, a Visor fesztivál főmeghívottja

A Visor – Székelyföldi Fotófesztivál megnyitója

A Visor – Székelyföldi Fotófesztivál megnyitója

Vancsó Zoltán fotográfus, a Visor fesztivál főmeghívottja

A Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy közös szervezésében 2021. október 8-10 között került sor a második Visor – Székelyföldi Fotófesztiválra. A fotográfia értékeit bemutató eseménysorozat nyitórendezvénye az objektív mögött álló művészeket, fényképészeket hívta közös műhelymunkára Vancsó Zoltán fotográfus, fotóriporter vezetésével. Az október 8–10. között sikeresen lezajlott Visor Székelyföldi Fotófesztivál 2. kiadása, szerves részét képezte a Székelyföld Napoknak.


Az idei Visor fő meghívottja Vancsó Zoltán szabadúszó fotográfus, fotóriporter és fotóiskola-alapító, működtető volt. Az általa vezetett műhelymunkával kezdődött az idei fotófesztivál, és azzal folytatódott másnap is. Kevésbé technikai, inkább szemléletbeli, elmélyülésre biztató irányítást kaphattak a résztvevők, akiknek nyitottságát, érdeklődését, számbeli túljelentkezését jólesően vette tudomásul a meghívott.

A szombati eseménysort szintén az ő főtéri, szabadtéri egyéni kiállítása nyitotta meg, amelyen Szebeni-Szabó Róbert méltatta a fotókat. A közösségi média posztjaiban túlburjánzó zajos látványvilág kikapcsolásával elérhető az a csönd, amelyben meghallhatók a képek finom zajai: egy elcsattanó csók, egy mankó finom koppanása a kövezeten – nyújtott támpontot a befogadáshoz Szebeni. A képekhez kapcsolt irodalmi idézetek további gondolati mélységet nyitnak a szemlélőben. A szombat, illetve vasárnap délutáni egyórás vetítések, mozifilmekké összeálló képsorok, egymásba áttűnő fotók, a megfelelő zenei aláfestéssel szintén egy-egy téma – a „szándéktalan fény”, illetve a „nemlét és örökkévalóság” – ezer árnyalatát mutatták meg. Különös elevenséget kölcsönöznek a főtérnek a Visor fotókiállításai. Nemcsak Vancsó Zoltán képei gondolkodtatnak el, hordoznak terek, síkok, helyzetek és érzelmek között, hanem a székelyföldi fotóklubok szemléje, illetve közös kiállítása is, amelyet a fotósok közösségben gondolkodásra való igénye hívott létre. Imreh István, a KMMK igazgatója további együttműködésre, közös képzésre, egyesület alapítására, pályázásra biztatta a kiállítókat, az intézmény részéről mindehhez támogatást ígérve.


A főtéri kiállítás november 20-ig tekinthető meg.