Újabb szakaszához érkezett a Napkapu erdőültetési és nevelési program

null

Újabb szakaszához érkezett a Háromszéki Közösségi Alapítvány Napkapu névre keresztelt erdőültetési és nevelési programja: szombaton Sepsiszentgyörgy közelében, az őrkői bánya alatt több mint ezer facsemetét telepítettek.

Bereczki Kinga, a HKA ügyvezetője tegnap arról számolt be, 125 résztvevő közreműködésével – akik közül a legifjabb mindössze két és fél éves volt – 1500 tölgy-, juhar-, valamint vadcseresznye-csemetét ültettek el az őrkői bánya alatt. A telepítést megelőzően tíz zsák szemetet gyűjtöttek össze az érintett területről, ezt a Tega köztisztasági vállalat el is szállította a helyszínről. Bereczki Barna erdőmérnök útmutatása nyomán kis csoportokban láttak munkához: a nagyok ástak, ültettek, a kicsik vizet hordtak és öntözték a facsemetéket. A szükséges vízmennyiséget az önkormányzat biztosította.

A beültetett területet sánccal védik, így szekerekkel nem, viszont négykerekű járgányokkal és terepmotorokkal megközelíthető, éppen ezért arra figyelmeztetnek, hogy akik arra járnak, legyenek tekintettel a cseperedő csemetékre, kerüljék ki a területet. Az önkormányzat egyébként figyelmeztető táblákat helyez ki, ám addig is fontos, hogy ügyeljünk a csemetékre. A facsemeték telepítése a napokban is folytatódik, fizetett munkaerő bevonásával további 3500-at ültetnek ki.

A program része egy kortárs szobor állítása is Sepsiszentgyörgyön az ’56-os emlékparkban. A Napkapu-szobor érdekessége, hogy azt nyolc éven keresztül bővítik, minden évben egy-egy új elemet raknak hozzá, ezzel is jelezve a projekt előrehaladását. A Napkapu nevű térplasztikát két darab magyarvistai kőből faragták, ezek külső oldalára bronz elemeket rögzítenek. Ezek a bronz elemek a nyolcadik év végén egy 70 százalékban zárt kört alkotnak majd, magyarázta Bereczki Kinga. 

A bronz elemek belsejében, felrögzítésük előtt egy lezárt kerámia kapszulát helyeztek el a programban részt vevők névsorával. Ez a folyamat egy évről-évre megismétlődő rítus, közösségi esemény része lehet, hiszen a nyolcéves folyamat végén egy anyagaiban hagyományos, de koncepciójában és szellemiségében kortárs képzőművészeti alkotást hoznak létre, amiben jelképesen a helyi közösség több ezer fiatal képviselője vesz részt, így generációs jelképpé válhat, magyarázták a kezdeményezők.