A Székely Mikó Tanoda története - könyvbemutató

Sztakics Éva, József Álmos és Szebeni Zsuzsa   Forrás: 3szek.ro   Készítette: Szekeres Attila

Sztakics Éva, József Álmos és Szebeni Zsuzsa Forrás: 3szek.ro Készítette: Szekeres Attila

A Székely Mikó Kollégiumról szóló legújabb kiadványt, Szebeni Zsuzsa, a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet vezetőjének szerkesztésében, a magyar kultúra napján, 2021. január 22-én mutatták be a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban.

A két részből álló, négyszínnyomásos kiadvány első fele, ritka, dokumentumértékű fotókat, az iskola címerének számos változatát, az iskola életének és történetének a legjelentősebb mozzanatait tartalmazza. A nyomtatvány második részében a Székely Mikó diákjai vallottak arról, hogy az iskola a trianoni szétszakítás ellenére, a „Mikós Szellem” jegyében, hogyan erősítette a nemzeti és az összetartozás tudatát generációkon át. A kötet az Összetartozás Évében látott napvilágot számos dokumentum értékű fotóval és melléklettel.

A kiadvány elkészítése és bemutatása, a 160 éves a Székely Mikó Kollégium Emlékév projektsorozatunk része.

A Székely Mikó Kollégium Háromszék (ma Kovászna megye) legnagyobb és legeredményesebb magyar tannyelvű gimnáziuma. 2020-ban az intézet a 160 éves jeles évforduló alkalmából komplex eseménysorozattal hívta fel a figyelmet az oktatási intézményre és névadójára, Mikó Imrére. A kiadványt a Bod Péter Könyvtár Gábor Áron termében, sajtótájékoztató keretében mutatták be, a szerzők (József Álmos) egy részének valamint az iskolaigazgató asszonyának, Sztakics Évának és a kötet szerkesztőjének, Szebeni Zsuzsannának a jelenlétében.

A kiadvány létrejöttét a Nemzeti Összetartozás Éve keret biztosította. Az esemény a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet Facebook oldalán volt követhető.