Barcasági Magyar Képzőművészek Seregszemléje

A Brassói Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület és a Reménység Háza közös szervezésében került sor, a 2017-es Barcasági Magyar Képzőművészek Seregszemléjére, melynek megnyitójára, március 16-án, csütörtökön került sor a Reménység Házában 17 órai kezdettel.

Házy Bakó Eszter, az Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd elmondta, hogy a brassói képzőművészeket arra kérték, hogy az 500 éves Reformáció ünnepi évfordulója alkalmából készítsenek el egy ehhez kötődő tematikus alkotást. Összesen 21 brassói magyar képzőművész: Albert Sándor, Csutak Levente, Bartha Árpád, Bartha Bíborka, Ábrahám Jakab, Ábrahám Imola, Dimény András, Magdó István, Vetró B.S. András, Rosinecz László, Marosi Jenő, Tomos Tünde, Halmágyi Csaba, Fazekas Tibor, Simó Enikő, Köllő Margit, Gyulai Nagy Margit, Miklóssy Mária, Ferencz Ágnes, Jakabos Olsefszky Imola és Domó István alkotásait tekinthették meg a jelenlévők. Ménessy Miklós református lelkész rövid hozzászólásában kifejezte, hogy nem gondolta volna, hogy ennyi sok szép munka fog megszületni e téma kapcsán és nagyon hálás ezért, hiszen a kiállított művekben, a művészek az emberi szívhez közelebb hozták Istennek a jelképét. A képekből pedig valósággal érezni lehet a művészek hitét is egyben.

A kiállítást, Szebeni Zsuzsa színháztörténész, a Balassi Intézet Magyar Kulturális Központ sepsiszentgyörgyi fiókintézetének vezetője nyitotta meg. Beszédében elmondta, hogy a művek által mindenki a reformáció más és más oldalát mutatta be és örül, ennek az ’’ünnepi’’ tárlatnak, ahova mindegyik kiállító, a munkásságának színe-javát hozta el, különféle technikák alkalmazásával. Fontosnak tartotta az ilyen és ehhez hasonló seregszemlék megtartását, hiszen mindenki másságát figyelembe kell venni. Az est színvonalát Sólyom Tamás emelte, aki zongorán adott elő csodás dalokat.