Könyvbemutató: A Székely Mikó Tanoda története

Dátum:  január 22.
Időpont: 09:00
Helyszín:  Sepsiszentgyörgy, Bod Péter Megyei Könyvtár / Gábor Áron terem
Strada Gábor Áron 14, Sfântu Gheorghe 520008
A "Székely Mikó Tanoda története" című kiadvány sajtóbemutatója

A "Székely Mikó Tanoda története" című kiadvány sajtóbemutatója

A Székely Mikó Kollégiumról szóló legújabb kiadványt, Szebeni Zsuzsa, a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet vezetőjének szerkesztésében, a magyar kultúra napján, 2021. január 22-én mutatják be a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban.

A két részből álló, négyszínnyomásos kiadvány első fele, ritka, dokumentumértékű fotókat, az iskola címerének számos változatát, az iskola életének és történetének a legjelentősebb mozzanatait tartalmazza. A nyomtatvány második részében a Székely Mikó diákjai vallottak arról, hogy az iskola a trianoni szétszakítás ellenére, a „Mikós Szellem” jegyében, hogyan erősítette a nemzeti és az összetartozás tudatát generációkon át. A kötet az Összetartozás Évében látott napvilágot számos dokumentum értékű fotóval és melléklettel.

A kiadvány elkészítése és bemutatása, a 160 éves a Székely Mikó Kollégium Emlékév projektsorozatunk része.

A Székely Mikó Kollégium Háromszék (ma Kovászna megye) legnagyobb és legeredményesebb magyar tannyelvű gimnáziuma. 2020-ban az intézet a 160 éves jeles évforduló alkalmából komplex eseménysorozattal hívta fel a figyelmet az oktatási intézményre és névadójára, Mikó Imrére. A kiadványt a Bod Péter Könyvtár Gábor Áron termében, sajtótájékoztató keretében mutatták be, a szerzők (József Álmos) egy részének valamint az iskolaigazgató asszonyának, Sztakics Évának és a kötet szerkesztőjének, Szebeni Zsuzsannának a jelenlétében.

A kiadvány létrejöttét a Nemzeti Összetartozás Éve keret biztosította. Az esemény a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet Facebook oldalán követhető.