Kolodko Mihály Liszt Ferenc miniszobrának avatása Szöulban

Július 19-én a szöuli Myeongdong kerületben található UNESCO Székház előtt Kálmán Andrea, a szöuli Magyar Kulturális Intézet (MKI) igazgatója, valamint Han Gyeonggu, az UNESCO Koreai Nemzeti Bizottságának (KNCU) főtitkára részvételével leleplezésre került Liszt Ferenc miniszobra, mely Magyarország ajándéka a KNCU számára.

null

A miniszobor alkotója Kolodkó Mihály magyar szobrászművész. A szobor, mely a világhírű magyar zeneszerzőt, Liszt Ferencet ábrázolja, mindössze 20 cm-es magasságával vonzza a mellette elhaladók figyelmét. Kolodkó Mihály az egyik legnépszerűbb szobrászművész ma Magyarországon, aki hivatalos engedély nélkül kezdett elhelyezni miniszobrokat Budapest számos pontján, melyeket a járókelők spontán felfedeztek, és megkedveltek. Majdnem két évbe telt, mire kiderült, ki is a titokzatos művész. 

null

Dél-Korea az első ázsiai ország, a világon pedig a második Európán kívüli (az Egyesült Államok után), ahol fellelhető Kolodkó alkotása. Így már a szöuli járókelőknek is részük lehet a kis magyar szobor felfedezésének élményében.

A miniszobor felállítását az MKI kezdeményezte. Az intézet 2019. decemberében nyitotta meg kapuit a UNESCO Székházban. A szobor a KNCU és az MKI kulturális együttműködésére utal, valamint a Magyarország és Korea közötti barátság újabb szimbólumának is tekinthető.

A Liszt Ferenc miniszobor felavatásának alkalmából a Koreai Liszt Társaság (elnök: Hwang Yunha) zongoraművészei adtak elő néhány Liszt darabot - Hungarian Rhapsody, Liebestraum, La Campanella – az UNESCO Hall-ban, az érvényes járványügyi szabályoknak megfelelően hallgatóság nélkül.

null

Videón a szobor felavatása:

Kolodko Mihály videója a Liszt Ferenc-miniszoborról: