In memoriam Tóth Endre

nullnull

9 éve, 2002. október 27-én hunyt el Tóth Endre, külföldön ismert művésznevén André de Toth) (Makó, 1913. május 15. – Burbank, Kalifornia, 2002. október 27.) magyar filmrendező, forgatókönyvíró, filmproducer. A film noir és a western műfaj megújítója, valamint az első háromdimenziós horrorfilm rendezője.

  • Martin Scorsese azt írta róla: „André de Toth nem volt soha felkapott rendező: a nagyközönség jól ismeri a filmjeit, de fogalma sincs arról, hogy ki csinálta őket.”

Fiatalon elvesztette egyik szeme világát (annál érdekesebb később, a 3-D-s mozi létrehozásában betöltött szerepe). Elemi és középiskoláját szülővárosában, egyetemi tanulmányait a Királyi Magyar Pázmány Péter Tudományegyetem jogi karán végezte el.

Filmkészítő pályáján forgatókönyvíróként, vágóként indult Budapesten, majd Németországban, a Bavaria cégnél folytatta. 1938–1942 között Londonban élt. 1939-ben rövid idő alatt jelentős rendezővé lépett elő Magyarországon. A fenyegető világháború elől Nagy-Britanniába távozott. Angliában Korda Sándor szerződtette, Korda Zoltán munkatársa volt. A London Films stábjával akkor került ki Hollywoodba (korábban csak látogatóban járt ott), amikor A bagdadi tolvaj utómunkálataira került sor.

Első amerikai éveiben sofőrként és cowboyként kereste kenyerét. Jelentős rendezővé csak két évtizedes megszakítatlan amerikai munkálkodása során vált újra: kalandfilmtől thrillerig, westernig szinte minden izgalomkeltő, szórakoztató műfajhoz azonnali természetességgel alkalmazkodni tudott. Randolph Scott főszereplésével készült westernjei közül kimagaslik a Carson City, 1952-ből. Az ugyanabban az évben forgatott Az utolsó komancs pedig, Broderick Crawforddal a főszerepben, nem egy filmszakíró szerint egyike a legjobb indiános „lovasoperáknak”, amit valaha is készítettek Amerika földjén.

Több neves színész útját egyengette, például Charles Bronsonét is, aki nevét Buchinskyről az ő kérésére változtatta Bronsonra. 1960-ban visszatért Európába, de itteni munkái - talán a brit produkcióban készült Piszkos játék kivételével - nem mérhetők az amerikaiakhoz. Súlyos síbalesete után már csak producerként és művészeti tanácsadóként vett részt a filmgyártásban.

De Toth igazi hollywoodi legenda volt. A filmgyártás mellett is az izgalmakat kereste. Festett, szobrászkodott, kipróbálta a repülést, versenyautókat vezetett, lovagolt, síelt, búvárkodott és a veszélyes sportok közben négyszer törte el a nyakcsigolyáját. Hétszer nősült például Veronica Lake is volt a felesége és 19 gyermeke született.

Az 1980-as évek végétől többször hazalátogatott Magyarországra. Emlékeit Fragments címmel jelentette meg, 1994-ben (Faber and Faber, London - Boston).