Reich Károlyra emlékezünk

Reich Károly 1922. augusztus 8-án Balatonszemesen született. A rajzolás és faragás már kicsi korától le tudta kötni figyelmét. Iskolai tanulmányai után három évig dolgozott a karádi Hangya-boltban. Munkája mellett rajzolni kezdett, nemsokára már dekorációkat is festett kirakatok számára. 1942-ben a budapesti Hangya Szövetkezet rajzstúdiójába folytatta tanulmányait 1948-ig. Haranghy Jenő, Kállai Ernő, Hincz Gyula és Konecsni György voltak a nagyhírű mesterei.

A Főiskolai tanulmányai után filmplakátok tervezésével, grafikák, illusztrációk készítésével foglalkozott. Első munkái Petőfi Sándor, Arany János és József Jolán könyveinek illusztrálása volt. Ezek után legfőképpen könyvillusztrálási megbízásokat kapott.

1950-től rendszeresen szerepelt kiállításokon, először meseillusztrációival. 1954-ben, majd 1956-ban kapta meg a Munkácsy-díjat. 1963-ban Kossuth-díjjal tüntették ki. Még ebben az évben került sor az első gyűjteményes kiállítására, amit a budapesti Dürer Teremben rendeztek meg. 1965-ben Lipcsében aranyéremmel tüntették ki a Nemzetközi Könyvkiállításon. Ez idő alatt több falkép elkészítésére is kapott megbízást.

1972-ben a budapesti Műcsarnokban nyílt kiállítása, 1975-ben Kiváló művész címmel tüntették ki. A 80-sa években bronz kisplasztikákát is készített. 1981-ben a budapesti Vigadó Galéria rendezte meg tárlatát. 1987 decemberében rendezték meg a soproni Festőteremben életének utolsó nagy kiállítását. 1988. január 7-én, Budapesten hunyt el.

Élete során közel 500 könyvet illusztrált, aminek ihletője nagyrészt a görög mitológia volt, annak derűje és nyugalma. Művei a Magyar Nemzeti Galériában, a Petőfi Irodalmi Múzeumban, magánygyűjteményekben és a család által őrzött hagyatékában vannak.