Nepp Józsefre emlékezünk

null

2021. június 23-án Nepp Józsefre (1934 - 2017) emlékezünk, a Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, háttérfestő, tervező (animátor), zeneszerző születésének évfordulója alkalmából. 

1952–1957 között az Iparművészeti Főiskola díszítő–festő szakos hallgatója volt. 1957-től a Pannónia Filmstúdióban dolgozott: 1957–1961 között háttérfestőként, 1961-től a gyár rendezőjeként. A 90-es évek végén innen ment nyugdíjba. Filmjeit fanyar humora és kifejező karakterei teszik egyedivé. Kezdetben Csermák Tiborral, majd Dargay Attilával dolgozott. Úgy emlékezett, hogy az első önálló munkája a Daru cigaretta című reklámfilm volt. A hatvanas évek legelején nevezték ki rendezőnek. Az 1961-ben forgatott Szenvedély című, 8 perces mozi-rövidfilmje nemcsak professzionális előállítása miatt vált nevezetessé, hanem főhőse megformálása miatt is. Ő lett a későbbi Gusztáv figura prototípusa. Később is meghatározó szerepe volt Jankovics Marcell és Dargay Attila mellett a „Gusztáv jelenség” megalkotásában. Gémes Józseffel és Richly Zsolttal is gyakran dolgozott együtt, pl. Gémes József Vili, a veréb című, egész estés filmjének írója, forgatókönyvírója is Nepp József volt. A film 1988-ban készült el, de Nepp József már pár évvel korábban, 1984-ben, mint számára elérhető vágyálomról beszélt: – filmet kéne a verebekről csinálni! 

A 80-as évek elején kezdte írni a Macskafogó forgatókönyvét, ami először csak egy jazz dalhoz készült kis „klip” volt, majd nagy részletességgel kidolgozott, megrajzolt egy teljes történetet. Ternovszky Bélának ajánlotta megrendezésre, de ez csak jóval később sikerült. Dargay Attila Szaffijának a forgatókönyvét írta és a háttereit is Nepp József tervezte. Az erdő kapitánya című mozifilmjének írója, forgatókönyvírója volt. Nepp József első egész estés filmje a Hófehér. Televíziósorozatain (Mézga család, Kérem a következőt!) generációk szórakoztak és nőttek fel.