Isten éltesse Ladik Katalint!

Isten éltesse Ladik Katalin (Újvidék, 1942. október 25. –) magyar költőt, performert, színésznőt!

Ladik Katalin Újvidéken született, és 1993 óta felváltva él, és alkot Újvidéken, Budapesten és a horvátországi Hvar szigetén. Az úgynevezett írott költeményekkel párhuzamosan hangkölteményeket és vizuális verseket is alkot, előadóművész, kísérleti zeneművek és hangjátékok alkotója és vokális előadója, képzőművész, továbbá a happening, Mail Art, akció műfajában is tevékeny.

1961-től 1963-ig az újvidéki Közgazdasági Főiskola hallgatója volt, majd 1964-től 1966-ig az újvidéki Színművészeti Egyetem drámai stúdiójában tanult. 1961–63 között banktisztviselő, 1962-ben kezdte költői tevékenységét. 1963-tól 1977-ig az Újvidéki Rádió munkatársa, 1977–92 között az Újvidéki Színház színésze volt, játszott tévé- és filmfőszerepeket is. 1993 és 1994 között az Élet és Irodalom, majd 1994-től 1999-ig a Cigányfúró versrovatának vezetője volt. 1993 és 1998 között a HangÁr hang- és színművészeti oktatási központ tanára.

  • A Magyar Írószövetségnek, a Szépírók Társaságának, a Magyar Alkotók Országos Egyesületének, és a Magyar PEN Club tagja.
  • Az Ex Symposion folyóirat teljes terjedelmében neki szentelte 2010/72. tematikus lapszámát.

Elnyert díjak

  • Munkásságát Kassák Lajos-díjjal (1991), hollandiai Mikes Kelemen Kör-díjjal (2000), és József Attila-díjjal (2001), a Szerb Köztársaság Nemzeti Kulturális Díjával (2009) ismerték el. 2012-ben Magyarország Babérkoszorúja díjjal tüntették ki.
  • Színésznőként elnyerte Újvidék város Októberi Díját (az Újvidéki Rádió színészegyüttesének közös díja) 1967-ben. 1978-ban a Vajdasági Hivatásos Színházak Szemléjén 1. díjat kapott az Újvidéki Színház által Harag György rendezésében előadott Csehov Három nővér című darabjában nyújtott alakításáért, Mása szerepében. 1979-ben ugyanezen szerepért elnyerte a Szerbiai Drámai Művészek Egyesületének 1. díját. A Magyar Televízió Elnöki nívó díját Rajnai András Televíziós mesék felnőtteknek című sorozatában nyújtott szerepekért kapta meg 1980-ban. 1986-ban a Vajdasági Hivatásos színházak Szemléjén 1. díjat nyert Howard Barker A kastély című drámájában alakított női főszerepért, a darabot a Szabadkai Népszínház David Gothard rendezésében adta elő. 
  • 2003-ban Párhuzamos Kultúráért díjat kapott.
  • 2015-ben a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület neki adta a Herczeg Klára-díj senior változatát.
  • 2016-ban Yoko Ono neki ítélte a Lennon Ono Békedíjat olyan művészek mellett, mint Ai Wei Wei, Anish Kapoor és Olafur Eliasson.
  • 2020-ban Hazám-díjat kapott.

Költészete
Az 1960-as évek végén tűnt fel szürrealista, erotikus hangvételű verseivel.

Ladik Katalin költői fellépésein (a Magyar Irodalom Házában, a varsói ujazdówi várban (Zamek Ujazdowski) vagy a Süss fel Napban) mesterpéldáját nyújtotta a költői beszéd sokrétegűségének, amint pontosan, átgondoltan és a legteljesebb szabadsággal közlekedett a költői közlés különböző módozatai között, amelyekből komplex, de egységes rendszer alakítható.

Számos magyar nyelvű könyve mellett verseit önálló kötetben kiadták Jugoszláviában, Franciaországban, Olaszországban és az USA-ban is. Ezenkívül versei jelentek meg különböző folyóiratokban és antológiákban spanyol, német, lengyel, bolgár, szlovák, hindi, kínai, indonéz, román, macedón, ruszin és szlovén nyelven is.

Prózája
A magyar avantgárd irodalom kimagasló alkotásai közé tartozik első önéletrajzi-reflexív-önreflexív, időnként prózaversbe átcsapó regénye, ami az „Élhetek az arcodon?” címet viseli, s mely a 78. Ünnepi könyvhét keretében jelent meg, 2007-ben. Regénye a valóság és a fikció, a próza és a költészet között szárnyal. Célcsoportja főként a magyarországi, ezoterikus sejtetésekre is fogékony művésztársadalom. Három nőről szól: a Szerkesztőnőről Budapesten, a Művésznőről és az Üvegezőnőről Újvidéken, akik azonos nevet viselnek. Ez a tény meghatározza mindhármuk életét. Eleinte nem tudnak egymás létezéséről, azonban fokozatosan egymást keresztezi életük csillagpályája. Felfedezik egymást, és ez megváltoztatja életüket. Egymás életét kezdik élni. A Nyitott Könyvműhely kiadásában megjelent könyv egyik különlegessége az egyedülálló szöveges dokumentumanyag (levelek, újságcikkek, plakátok) és a nagyszámú fotó. Ezekkel együtt szerves egységet alkot a regény.