Gyulai Liviuszra emlékezünk

84 éve született Gyulai Líviusz (1937 – 2021) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas grafikusművész. A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja (2012).

„Utazóféle vagyok. De sosem csak átutazó. Arra vágyom – s tudom, e kívánságom mind elérhetetlenebb –, hogy elidőzhessek egy-egy munkám világában, a képzelet számomra nagyon is valóságos színhelyén.”
– Gyulai Líviusz

Az 1944-es, ismételt imperiumváltás miatt családja Erdélyből Magyarországra menekült. Az általános- és középiskolát már itt járta. 1962-ben fejezte be a Képzőművészeti Főiskolát Kmetty János és Ék Sándor tanítványaként, majd Olaszországban és Angliában járt tanulmányúton. Főként könyvillusztrációkat és animációs filmeket, valamint ironizáló archaizáló tollrajzokat, linómetszeteket, litográfiákat és rézkarcokat készített. Weöres Sándor könyvének, a Psychének illusztrálásával robbant be a kulturális köztudatba, kiváló stílusérzékkel valósítva meg a grafika eszközeivel ugyanazt a szerepjátékot, amelyet Weöres az irodalomban.

Grafikái
Tollrajzain, linó- és fametszetein hitelesen ábrázolta az átélt irodalmi, kultúrtörténeti világot, amelyet egy-egy grafikai ötlettel ironikussá változtatott.

Az Életmű-díjas grafikus több nemzetközi elismerést kapott már rajzfilmjeiért, hogy csak a legutóbbiakat említsük: a Golyós mese az első Nemzetközi Animációs Internet Fesztivál győztese lett Rómában 2000-ben, a Jónást a Cannes-i Filmfesztiválon díjazták 1999-ben

Gyulai Liviusz: Jónás

Az ágrólszakadt próféta és a cethal bibliai történetének komikus parafrázisa. Jónás minden bizonnyal a legemberibb próféta, aki megpróbálja megúszni a Teremtő által rátestált feladatot. A rajzfilmbéli Jónás mindazonáltal életrevaló fickó, akinek esze ágában sincs tétlenül ülni az állat gyomrában, rögtön nekilát, hogy berendezkedjen az új lakóhelyen. Tüzet rak, ebédet főz, ablakokat vág a cet oldalán és apránként kiüti a fogsorát. A böszme nagy jószág tehetetlenül tűri sürgő-forgó, habókos lakóját. Babits szállóigéjéből – „a hal Jónásnak fájt, Jónás a halnak” – csak az utóbbi érvényes, a talpraesett prófétának meg sem kottyan a küldetés, a cet viszont lassan leamortizálódik a film végére, s a kis prófétának – immár rutinosan – új lakás után kell néznie.

Hogyan készült?

Gyulai az 1996-ban készült film témájában már 40 évvel korábban, 1956-ban, mindössze 19 évesen készített grafikákat. Ennek fényében talán megkockáztatható a prófétai titulus Gyulai Líviusz számára is, aki megjósolta a szovjet rendszer összeomlását, noha az az 1956-os szabadságharc ledöntésekor még távoli illuzórikus álomként sem fordult meg a fejekben. Érdekesség, hogy 2001-ben, tehát a film elkészülte után készített a filmhez képest jóval komorabb és groteszkebb kőnyomatos illusztrációkat Babits Mihály Jónás könyve című költeményéhez.