Világpremier - A Magyar Állami Népi Együttes Liszt-mozaik előadása

2021. április 24-én 21.00 órától lesz először látható a Stingray Classica nemzetközi televízióhálózat csatornáin a Magyar Állami Népi Együttes tavaly Milánóban rögzített Liszt-mozaik előadása.

A csatorna április utolsó hétvégéjén Liszt Ferenc zeneszerzői munkássága előtt tiszteleg, a tematikus program része a Magyar Állami Népi együttes előadásának premierje is. (https://classica.stingray.com/en/HU/featured/composer-s-weekend-franz-liszt)

A Liszt-mozaikok három tematikai pillérre épül. Mindhárom közvetlenül Lisztet idézi ugyan – életművének emblematikus jelei: Liszt, a magyar; Liszt, a pap; Liszt, a virtuóz –, de legalább annyira nekünk, XXI. századi embereknek is szól.

A 2020. október 18-án rögzített előadás különlegessége, hogy a tánc-koncert I. részében Bartók művei és azok népzenei forrásai hallhatóak a világhírű hegedűművész és karmester Shlomo Mintz, a milánói Cameristi della Scala, és a Magyar Állami Népi Együttes zenészeinek előadásában. A II. részben közreműködik a Szent Efrém Férfikar, Szabó Marcell zongoraművész és a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara Radics Ferenc vezetésével. Rendező-koreográfus: Mihályi Gábor.