Szántó T. Gábor 1945 és más történetek című elbeszéléskötetének bemutatója

Dátum:  január 27.
Időpont: 17:00
Helyszín:  Róma
Róma, Falconieri - palota (Via Giulia 1.)
null

Az Europa in circolo című nemzetközi rendezvény-sorozat keretében, 2022. január 27-én, csütörtökön 18.00 órakor kerül sor a római Collegium Hungaricumban, Szántó T. Gábor "1945 és más történetek" című elbeszéléskötete olasz változatának a bemutatójára, amely 2021. decemberében jelent meg a milánói Edizioni Anfora kiadó jóvoltából. Az esemény a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából kerül megrendezésre.

Az esten jelen lesznek: 

  • Szántó T. Gábor, szerző
  • Simona Nicolosi, történész
  • Janczer Richárd, fordító
  • Szilágyi Mónika, kiadó

A belépés ingyenes, Super Green Pass, Ffp2 maszk és regisztráció kötelező. Regisztrációhoz kattintson ide.

null

Szántó T. Gábor (Budapest, 1966. július 10. –) író, a Szombat című folyóirat főszerkesztője.

Budapesten született, 1990-ben diplomázott az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, a Bölcsészettudományi karon esztétikát és judaisztikát hallgatott. Irodalmi pályáját versekkel, kisprózákkal kezdte. Mószer című kötete két kisregénnyel 1997-ben, Keleti pályaudvar, végállomás című regénye 2002-ben, Lágermikulás című elbeszélésgyűjteménye 2004-ben jelent meg. A szabadulás íze című verseskötetét 2010-ben, Édeshármas című regényét 2012-ben, Kafka macskái című regényét 2014-ben, 1945 és más történetek című elbeszéléskötetét 2017-ben, Európa szimfónia című regényét 2019 őszén adta közre.

Írásait számos nyelvre lefordították, Mószer című regénye németül (In Schuld verstrickt, 1999), elbeszélései oroszul (Обратный билет, 2008) Kafka macskái című regénye törökül (Kafka’nın Kedileri, 2018) és csehül (Kafkovy kocky, 2020) jelent meg. 1991 óta főszerkesztője a Szombat című zsidó politikai és kulturális folyóiratnak. Másokkal karöltve konferenciákat szervezett A magyar-zsidó irodalom létformái, Diaszpóra (és) művészet, Zsidó sorsok magyar filmen, Zsidó sorsok magyar színpadon, illetve Új antiszemitizmus címmel. A konferenciák többségének előadásai kötetben is megjelentek. 1995-ben a Nagy Lajos Irodalmi és Művészeti Alapítvány díját nyerte el, 2003 őszén az Iowai Egyetem Nemzetközi Íróprogramjának volt vendége. A 2000-es években amerikai zsidó és jiddis költőket fordított magyarra, egyetemi és szabadegyetemi keretek között modern zsidó irodalmat tanított.

Hazatérés című elbeszéléséből született forgatókönyvükből Török Ferenc filmrendező forgatott 1945 címmel nagyjátékfilmet a Katapultfilm gyártásában.[1] Operatőr: Ragályi Elemér, zene: Szemző Tibor. A film világpremierjét 2017 januárjában a Miami Zsidó Filmfesztiválon tartották, ahol a narratív kategória legjobbja lett, európai premierjét 2017. február 15-én tartották a Berlinale Panorama programjában, ahol a 3. közönségdíjat nyerte el. A 2017-es budapesti Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon, a washingtoni, a Chattanooga-i Zsidó Filmfesztiválon ugyancsak közönségdíjas lett, a Berlini Zsidó Filmfesztiválon a legjobb rendezés díját, a Jeruzsálemi Filmfesztiválon a Yad Vashem Avner Shalev elnöki díját kapta, ezt követően a San Franciscó-i Kritikusok Körének díját, valamint a közönségdíjat nyerte el a San Franciscó-i Zsidó Filmfesztiválon. A 30. Der neue Heimatfilm nemzetközi filmfesztiválon Ausztriában, a 2017-es holland Vlissingeni Film és irodalom fesztiválon a legjobb játékfilm díját ítélték az 1945-nek, a Traverse City Film Fesztiválon az USA-ban 2018-ban a legjobb külföldi film díját nyerte el. Összesen 20 nemzetközi fesztiváldíjat kapott a film, és 40 országban forgalmazzák.

A film magyarországi bemutatójával egy időben jelent meg Szántó T. Gábor 1945 és más történetek című elbeszéléskötete. A címadó elbeszélést angol, német, spanyol, francia, orosz, holland, szlovák és szlovén nyelvre fordították le. A kötet a közeljövőben Olaszországban és Kínában is megjelenik.