Liszt és Dante - tablókiállítás a Santa Cecilia Konzervatóriumban

Dátum:  január 26. - február 25.
Időpont: 16:00
Helyszín:  Róma
Róma, Via dei Greci, 18
null

2022. január 26-án, 17.00 órakor a római Santa Cecilia Konzervatórium átriumában kerül bemutatásra az „Egyre mélyebbre merülök Dante sötét erdejében…” Milyen zene szól Dante Poklában Liszt Ferenc szerint című tablókiállítás, amely korábban a római Collegium Hungaricumban valamint az albanói Lercari Palotában volt látható. A tárlatot Herczog János illusztrálja a kedves éredklődőknek.

Liszt Ferencet egész életén keresztül foglalkoztatta Dante költészete, különösen az Isteni színjáték. Nem volt ezzel egyedül; a 19. századi művészvilág rajongott a középkori költőért. Vajon miért érdeklődtek annyira Dante iránt ebben a korszakban? Milyen zene szól Dante Poklában Liszt Ferenc szerint? Vajon milyen lett volna, ha megvalósul az az egészen rendkívüli, zenét és diorámaképeket ötvöző multimediális előadás, amelyet Liszt a Dante-szimfónia bemutatójára tervezett?

A  tablókiállítás betekintést nyújt Dante és Liszt közös világába, Liszt Dantéhoz kötődő kompozíciós terveibe és példákon keresztül vizsgálja a 19. századi (hazai és nemzetközi) művészvilág Dante-vonatkozású alkotásait. Kiemelt szerepet kapnak azok a művészek is, akikkel Liszt személyes kapcsolatban állt, és akiknek Dante-vonatkozású műveit ismerte (pl. Gustave Doré, Bonaventura Genelli, Eugène Delacroix, Jean-Auguste-Dominique Ingres, Ary Scheffer). Néhány 19. századi, századforduló környéki történet érzékelteti a magyar Dante-recepció feléledését is, példaként említjük az 1896-ban megnyílt városligeti Pokol-körképet, vagy Pulszky Ferenc firenzei Dante-estélyét.

A tárlatot a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont munkatársai készítették: Bodrogai Dóra, Halász Krisztina és Peternák Anna.

A kiállításmegnyitót követően a Santa Cecilia Konzervatórium növendékei egy rövid Liszt koncerttel várják az érdeklődőket.