Klebelsberg 100 - kiállítás és koncert

Dátum:  szeptember 15. - október 28.
Időpont: 17:30
Helyszín:  Róma
Róma, Falconieri - palota (Via Giulia 1.)

Szeptember 15-én, csütörtökön 19.30 órakor kerül sor a Falconieri-palota első emeleti díszfolyosóján a Klebelsberg Kuno kiállítás megnyitójára. 

2022-ben emlékezünk meg Magyarországon Klebelsberg Kuno gróf vallás- és közoktatásügyi miniszter hivatalba lépésének 100. évfordulójáról. Klebelsberg meghatározó és kiemelkedő személyisége volt az I. világháború utáni Magyarország történetének. Meggyőződése volt, hogy „a magyar hazát … a kultúra tarthatja meg.”

Évtizednyi miniszterségének eredményeképpen a magyar kulturális élet pezsgésnek indult. A befektetéseknek köszönhetően a közoktatás alapintézményeitől az egyetemekig számos nagy beruházás valósult meg. Létrejött a Collegium Hungaricumok hálózata, amelyek biztosították a magyar kutatók nyugodt és hosszú távú kutatási lehetőségeit, a művészek külföldi tanulmányútjait. Ma a humán tudományok művelői az évente meghirdetett, Klebelsberg nevét viselő ösztöndíjjal folytathatják római, bécsi és berlini vagy akár londoni és párizsi kutatásaikat.

A Magyar Nemzeti Múzeum kiállítása a római Collegium Hungaricumban Klebelsberg életét és miniszteri munkásságát mutatja be címszavakban.

A kiállítás kurátora Lengyel Beatrix az MNM Történeti Fényképtárának tárigazgatója

Koncepció: Sóti Lajos

Grafika: Gajdács Péter

 

A megnyitót követően Orsovai Endre zongoraművész ad koncertet.

Műsor: Liszt Ferenc:

  • Sonetto 104 del Petrarca
  • Consolations: 1,2
  • Transcendental Étude No.2
  • Années de pélerinage I, S.160 Vallée d’Obermann
  • Hungarian Rhapsody No. 6

Orsovai Endre hatévesen kezdte meg zongora tanulmányait Zomborban, Szerbiában. 2010-ben a belgrádi „Mladi Virtuoz” nemzetközi zongoraverseny abszolút első díját nyerte el, majd meghívást kapott a belgrádi Kolarac Koncertterembe. 2013-ban a „Slavenski” nemzetközi zongoraverseny Abszolút első díját kapta. Ugyanebben az évben fellépett a lengyelországi Siedlcében a „Chopin and Russian Composers” nemzetközi zongorafesztiválon. 2015-től a budapesti Bartók Béla Konzervatóriumban tanult Kecskés Balázs tanítványaként. 2016-ban a budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen 3. helyezést ért el. 2017-ben lehetősége nyílt a londoni Wigmore Hallban eljátszani egy válogatást Bartók Béla Gyermekeknek című ciklusából. 2018-ban a Békéscsabán megrendezett országos zongoraversenyen 2. helyezést ért el. 2021-ben a nemzetközi Carl Filtsch zongoraversenyen 3. díjat nyert. Jelenleg a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatója. Professzorai: Eckhardt Gábor és Némethy Attila. Részt vett többek között Lidija Bizjak, Jokut Mihailovic, Bogányi Gergely, Wagner Rita, Andrei Diev és Schiff András mesterkurzusain.