Fekete Ibolya: Anyám és más futóbolondok a családból című filmje - vetítés

Dátum:  november 29.
Időpont: 10:00
Helyszín:  Róma
Róma, Falconieri - palota (Via Giulia 1.)

November 29-én, kedden 11.00 órakor vetítjük a Falconieri-palotában, Fekete Ibolya: Anyám és más futóbolondok a családból című filmdrámáját eredeti nyelven, angol nyelvű felirattal. 

A belépés ingyenes. 

Berta édesanyját ápolja, aki 94 évesen az alzheimerrel küzdve már csak a múltjának él. A járókerettel lassan közlekedő asszony pedig valaha igencsak mozgékony volt, életében huszonhétszer költözött. A család Trianon után először Debrecenbe települt át, ahol az anya édesapjának állása volt a postán. A kalaposnak kitanult fiatal lány aztán Budapestre költözött, ahol pár évnyi nyugodt és boldog időszak után elkezdődik a költözések sora, aminek köszönhetően szinte az egész országot bejárja a család, a XX. századi magyar történelmi események elől menekülve. Valami különös, velük született derű folytán azonban ez nem tragédiák sorozata, a család jókedve, humora mindvégig megmaradt, a Partiumtól kezdve, Budapesten ár egészen az Isten háta mögötti településig. Fekete Ibolya szívet melengető filmes családregénye a mozikban is nagy sikert aratott.

Fekete Ibolya rendező, forgatókönyvíró, előadó
Végzettségét tekintve magyar-orosz szakos nyelv és irodalom tanár. Először a könyvkiadásban dolgozott szabadúszó szerkesztőként, majd írt néhány filmforgatókönyvet. 1989 óta készít dokumentumfilmeket (Berlintől Berlinig (1990); Apokalipszis I-II (1992). 1991-ben a régió független produkciós cégeinek részvételével megvalósított, Közép-Kelet Európa aktuális ügyeit feldolgozó program, a Central Expressz egyik kitalálója, melyet a régió televíziós társaságain kívül a RAI DUE (Olaszország), a FR3 (Franciaország), az NHK (Japán) és az SBS (Ausztrália) is bemutatott. 1996-ban fejezte be első játékfilmjét, a Bolse Vitát. 1990 óta a Hunnia Filmstúdió tagja. 1997-ben Balázs Béla díjjal tüntették ki.

 

A vetítés az ACDMAE- val közös együttműködésben kerül megrendezésre.