Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny

Nagy hagyományokkal rendelkező Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyét a Filharmónia Magyarország 2021. szeptember 12-19. között rendezi Budapesten, a Zeneakadémián. A rangos zenei megmérettetésre 2021. április 15-ig jelentkezhetnek a tehetséges fiatal zongoristák!

Magyarország legjelentősebb komolyzenei koncertszervezője, a Filharmónia Magyarország a Budapesti Nemzetközi Zenei Versenyek sorába illesztve szervezi a versenyt, mely alapító tagja a Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetségének. A Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny az Alink-Argerich Foundation tagja, a hazai és a nemzetközi zenei élet legrangosabb versenyei közé tartozik, melynek hagyományai 1933-ig nyúlnak vissza. Első alkalommal Fischer Annie volt a verseny győztese.

Az immáron 15. alkalommal megrendezésre kerülő verseny előválogatójához a fiatal muzsikusok 2021. április 15-ig adhatják le jelentkezési anyagaikat a filharmonia.hu oldalon.

A versenynek a Zeneakadémia ad otthont. Az 1875-ben alapitott Zeneakadémia az egyetlen a Liszt Ferenc nevét viselő intézmények közül, amelynek létrehozásában maga Liszt is tevékeny szerepet játszott. Magyarország zenei életének egyik legjelentősebb helyszinén a versenyzők rangos nemzetközi zsűri előtt bizonyíthatják tehetségüket. Olyan világsztárokat köszönthetünk a zsűri tagok között, mint Olga Kern (Oroszország), Wu Ying (Kína), Boaz Sharon (USA), Olli Mustonen (Finnország), Cyprien Katsaris (Franciaország), Balázs János (Magyarország), Farkas Gábor (Magyarország) vagy Vásáry Tamás (Magyarország).

A díjat nyert versenyzőknek a fellépési lehetőségek mellett pénzjutalom is jár, a fődij 30 000 euró!
A 2021-es verseny repertoárjában kötelező és szabadon választott darabok is lesznek, lehetővé téve a versenyzőknek saját zenei világuk megmutatását is. Liszt Ferenc munkásságának ikonikus művei alkotják a versenyanyag gerincét, de átiratok is helyet kaptak a programban.

Cziffra György világhírű magyar zongoraművész 2021-ben lenne 100 éves, előtte tisztelegve a versenyanyagban Liszt műre reflektáló Cziffra átirat is helyet kapott, valamint a Saint-Saens-évforduló aktualitása kapcsán olyan darab is, ami Liszt Ferenc átiratában készült a francia zeneszerző művére. Újdonság, hogy az európai zenei kultúra stílusismeretéhez elengedhetetlenül szükséges Bach és Haydn művek is bekerültek az előválogató anyagába.

A tehetséges fiatal zongoristákat a Filharmónia arra bíztatja, hogy jelentkezzenek, mutassák meg tehetségüket ezen a rangos nemzetközi versenyen!

További információ a www.filharmonia.hu és a www.lisztcompetition.hu weboldalon.
Olga Kern zongoraművésznő üdvözlő videója itt nézhető meg.
Kontakt: Vifdanger Viktéria marketing csoportvezető l mobil: + 36 30 799 7156 l e-mail: viktoria.vifdanger@filharmonia.hu

null