Bor & Puzzle 20.

Balaton borrégió – a Zalai és a Nagy-Somlói borvidékek

A Balaton nyugati csücskétől terjeszkedik a Zalai borvidék, bekebelezve a Kis-Balatont. A szép, lankás táj és a sok folyó menti ártér a szőlőnek is kedvez, főleg savasabb, karakteresebb fehérborok készülnek itt.

A Balatontól tovább haladva északi irányba feltűnik a Nagy-Somlói borvidéknek otthont adó csonkakúp alakú vulkáni tanúhegy. Ez a borvidék az ország egyik legkisebb, ám egyedi természeti adottságait és karakteres talajszerkezetét tekintve Tokaj mellett a legizgalmasabb borvidéke.

A balatoniakhoz hasonlóan a somlói borvidéken is zömében fajtaborokat termelnek. Ezek testes, a jellegzetes termőhelynek, a karakteres szőlőfajtáknak, valamint a több évszázados hagyományokon alapuló borászati szaktudásnak köszönhetően kiugró erejű borok. A legjobbak akár évtizedekig is érlelhetők. Gyakori eljárás a hosszan tartó – általában minimum 500 literes, általában régi (nem ritkán nagyon régi) – fahordóban történő erjesztés és érlelés, majd tartályban vagy palackban történő további érlelés.

A legemblematikusabb somlói bor a juhfark. A juhfarkot a viszonylag neutrális zamatvilágából igen jól kidomborodó helyi sajátosságok, erőteljes savasság és extrakttartalom jellemzi; éles savai csak hosszas érleléssel szelídülnek meg. Nem véletlenül hallani oly gyakran a borászoktól: „a somlói boroknak oxigénre és időre van szükségük, hogy potenciális lehetőségeik megmutatkozzanak”. Palackozáskor még gyakran van néhány gramm maradékcukor-tartalmuk. A furmint a Magyarországon termő fehérszőlőfajták tán legnagyszerűbbike, amelyből a Somló szőlőültetvényein összetett, a zamat- és növényi ízjegyek, illetve a sós, nem gyümölcsös, földes ízek döbbenetesen komplex palettáját mutató alapanyagot szüretelnek. A hárslevelű a hegy valamivel lágyabb, zamatosabb, karakterében kevésbé minerális arcát mutatja meg, az olaszrizling pedig viszonylag lágy és gyümölcsös, idővel olajos illatra emlékeztető jegyeket mutató természetét tárja elénk.

A puzzle és a plusz érdekesség eléréséhez KATTINTSON IDE !

null