Az átváltozás / Bordo Moncsi

Métamorphoses © 2019 BordoMoncsi

Métamorphoses © 2019 BordoMoncsi

A jó idő beköszöntével a Musée de Flandre kiviszi a művészetet az utcára. Április 17. és augusztus 30. között Bordo Moncsi, magyar származású fotóművész alkotásai láthatók a múzeum épületének ablakain. Az installáció, melynek témája a művészet és a rovarok találkozása, olyan élőlényeket helyez középpontba, melyekre általában csak mint kártevőkre gondolunk.

BORDO MONCSI, A LÁTHATATLAN SZÉPSÉG FOTÓSA

Bordo Moncsi magyar származású fotós és író egy Cassel melletti kis faluban, Winnezeelében él. A karantén idején az ablakuk mögött elszigetelt lakókat ábrázoló fényképsorozattal tűnt fel. Fotói a mindennapok láthatatlan szépségéről tanúskodnak. Vezérmotívuma: megörökíteni amit nem látunk és hangsúlyozni annak fontosságát. Fedezze fel munkásságát a www.bordomoncsi.com oldalon!

AZ ÁTVÁLTOZÁS ÉS A MEGÁLLÍTOTT PILLANATOK

2021 februárjában a művész azzal az ötlettel kereste fel a Musée de Flandre-t, hogy megörökítené a múzeumi zárva tartás különleges időszakát. A koncepció nem más, mint vizuális játék a múzeumban kiállított művek és egyedüli látogatóik, a rovarok között.
A művész megkapta a múzeum engedélyét a projekthez, melynek Az átváltozás címet adta, utalva az osztrák-magyar író, Franz Kaffka által teremtett szürreális világra.

HA AZ AJTÓK ZÁRVA, NYISSUK AZ ABLAKOKAT A MŰVÉSZETRE!

Az átváltozás című installáció, szakítva a digitális világgal, a valóságban kínál lehetőséget a művészettel való újbóli találkozásra. A nagyközönség számára jelenleg a múzeumnak csupán a homlokzata látható, innen az ötlet a kültéri kiállítás megvalósítására. Az épület ablakai egy időre képernyővé válnak, melyeken Bordo Moncsi 12 fotója látható. Az installáció kialakítása tiszteletben tartja az Hôtel de la Noble-Cour épületét, mely a történelmi örökség részeként van számontartva.

GONDOLATOK ÉS PROGRAMOK A KARANTÉN UTÁN

Amint az egészségügyi előírások lehetővé teszik, a Musée de Flandre tárlatvezetést szervez egyéneknek, csoportoknak és iskoláknak. Az átváltozás és a rovarokkal szembeni előítélet érdekes viták forrása lehet a kiállításra ellátogató gyerekcsoportok számára.

null