Teréz, vagy a test emlékezete | A vége

Dátum:  április 23.
Időpont: 17:30
Helyszín:  Liszt Intézet Párizs
92, rue Bonaparte 75006, Párizs

Molnár T. Eszter: Teréz, vagy a test emlékezete

(Teréz, ou la mémoire du corps, Actes Sud, 2022. Fordító: Sophie Aude)

"Anyám már akkor tudta, amikor behúztam magam után a kaput. A kutya nyüszítéséből hallotta, vagy a nehéz lépteimben és a cipőm egyenetlen kopogásában ismerte fel. Mindig tudta, gyerekkorom óta, előtte a nagyanyám is, és korábban a dédi. Anyám volt az utolsó az anyák sorában. Ölükbe eresztették a stoppolt zoknit, letették a hámozókést, úgy füleltek, félrehajtott fejjel, aztán aprót bólintottak, csak úgy, maguknak."

Teréz az idősgondozóként dolgozó egyedülálló anya, a falusi idillben élő kisgyerekes orvosnő és az egyetemi város magányos patológusa. Ő az, aki elhagyta az országot, ahol mindent jól ismert, hogy idegenek között keresse a szabadság és a felejtés lehetőségét. Három nyelven gondolkodik és hallgatja el a gyerekkor emlékeit. Teréz története töredékes és mégis univerzális elbeszélése egy trauma utóéletének.

Molnár T. Eszter, fotó: Bach Máté

Molnár T. Eszter, fotó: Bach Máté

Bartis Attila: A vége

(La Fin, Actes Sud, 2022. Fordítók: Natalia Zaremba-Huzsvai és Charles Zaremba)

Egy fotográfus története, aki... Nem: egy férfi története, aki... Nem: egy szerelem története, ami... Vagy több szerelem története, amik egymással... Vagy egy ország története, ami... Na hagyjuk. Ez a regény megad mindent, amit egy regény adhat: igazságot, őszinteséget, atmoszférát, mesét. Meg mindehhez még valamit, amit Bartis Attila rajongói már ismernek: az érzelmek olyan elképesztő erejű sodrását, ami magába ránt, és nem ereszt. Mindegy, hogy az olvasó mániákusnak tartja-e Szabad Andrást, vagy pedig halálosan beleszeret, mindenképpen azt érzi, csak úgy érdemes élni, ahogy ő: ezen a hőfokon. Az ilyen szereplőt nevezzük főhősnek. Vele kell menni. (Kemény István)

Bartis Attila

Bartis Attila

A szerzőkkel és a fordítókkal beszélget: Guillaume Métayer, a CNRS munkatársa, műfordító.

Guillaume Métayer

Guillaume Métayer

A belépés ingyenes
A foglalás kötelező: reservation@instituthongrois.fr | 01 43 26 06 44