Közép-európai jazz maraton

Dátum:  június 25.
Időpont: 16:00
Helyszín:  Liszt Intézet Párizs
92, rue Bonaparte 75006 Paris

A Visegrádi Csoport (V4) magyar elnökségének lezárása alkalmából a Liszt Intézet Közép-európai jazz maratont szervez.

18:00 Tóth Viktor Arura trio special

Tóth Viktor a magyar jazz szcéna megkerülhetetlen, sokoldalú előadója, több zenei formációban alkot, melyek egyike az Arura trió. Az arura a keleti kultúrában egy mítikus és misztikus növény,mely testi és lelki bajra gyógyír egyaránt. Csodatévő. Az Arura trio muzsikája egyfajta ön és közgyógyító zene, mely a lélek regiszterei felé áramlik, a jazzen, a népzenéken , a kortárs zenén keresztül az improvizáció szárnyán a pillanatba szőve. 2014 ben jelent meg a zenekar vezető szaxofonos szerzeményeiből álló első lemezük – a Szemed kincse – majd ezt 2020-ban a Have no fear album követte. Mindkét lemez az év legjobb lemeze díjat nyerte el megjelenése évében.

„Tóth Viktor a magyar jazzélet egyik legsokoldalúbb figurája. Zenei személyisége ugyanolyan hatással képes megnyilvánulni virtuóz postbop-fenegyerekként, mint a lélekhez szóló, spirituális muzsika különleges tolmácsaként.”

Tóth Viktor – alt szaxofon
Neumann Balázs - zongora
Szandai Mátyás - nagybőgő

Tóth Viktor

Tóth Viktor

19:10 Šmoldas / Tengler / Hetty Kate trió

A Közép-európai jazz maraton alkalmából, a cseh sztár gitáros Libor Šmoldas meghívta az ausztrál Hetty Kate énekesnőt és honfitársát, a basszusgitáros Jan Tenglert egy swing jazz trióba.

Libor Šmoldas az egyik legtehetségesebb cseh jazz gitáros. Koncerttevékenysége négy kontinensre és a világ fővárosaira terjed. Libor számos díjjal dicsekedhet, ilyen például a 2014 legjobb jazz kompozíciója és az Award Angel-díj az év jazz lemezéért az Organic Quartettel. Tíz albumot adott ki saját neve alatt és még többet közreműködőként.

Hetty Kate jazzénekesnő Angliában és Ausztráliában nőtt fel, jelenleg Franciaországban él. Tud swingelni és természetes dallamos hangjáért a zenészek a közönség körében is nagyon népszerű. Klasszikus képzésének köszönhetően, Hetty zenei megközelítese nem csak tiszteletben tartja a zeneszerző munkáját, de hű marad a dallamhoz és úgy használja improvizációs képességeit, hogy az soha ne térjen el a dalok mondanivalójától.

A cseh basszusgitáros Jan Tengler a cseh zenei élet legjobb szólistáival és jazz együtteseivel működik együtt. Gyakran lép fel jazz klubokban és különböző külföldi fesztiválokon. Jelenleg basszusgitár tanár a cseh televíziónál.

Libor Šmoldas - gitár
Hetty Kate – ének
Jan Tengler - basszusgitár

20:10 Triple Jump

Egy zenészekből és producerekből álló trió új, több műfajú projektje. A kortárs zenei szcéna vezető képviselője, Michal Bugala gitáros és zeneszerző nagyszerű fiatal zenészekkel alkot triót: Hodek Dávid dobossal és Csino Richárd basszusgitárossal, billentyűs-énekessel. A Triple Jump a 21. századi zenekészítés egyedi perspektíváját tükrözi, és több zenei műfaj fúziójára összpontosít. A trió több jelentős helyi fesztiválon is fellépett. Terveik szerint 2022 őszén új albumot adnak ki, és olyan nemzetközi zenészekkel turnéznak Európában, mint Vula Malinga és Reuben James.

Michal Bugala: gitár
Csino Richárd: billentyűs hangszerek, ének
Mattia Müller: dobok

A belépés ingyenes
A foglalás kötelező: reservation@instituthongrois.fr | 01 43 26 06