Hozzávalók:
A tésztához:
24 dkg finomliszt
11 dkg vaj
11 dkg krémsajt (pl. Philadelphia Magyarországon; Saint Môret, Billy vagy kenhető kecskesajt Franciaországban)
10 dkg túró (cottage cheese, helyettesíthető Franciaországban Saint-Florentinnel, esetleg feta és görög joghurt, Billy vagy más kenhető kecskesajt keverékével)
1 kiskanál só (kevesebb, ha a krémsajt és a túrót helyettesítő keverék sós)
1,5 kiskanál sütőpor
Esetleg napraforgómagot, tökmagot, medvehagymát vagy ebből készült krémet is adhatunk a tésztához.
A tetejére:
(fél tojás)
5 dkg keményebb, reszelhető sajt (trappista, ementáli Magyarországon; cheddar, gruyère, emmenthal, pecorino Franciaországban)
Elkészítés:
Az átszitált lisztet alaposan összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Ha nem áll össze, kis tejet adunk hozzá, ha ragacsosnak érezzük, akkor még egy kis lisztet. (Egy pici darabot meg is kóstolhatunk, hogy megfelelően sós a tészta vagy sem, ilyenkor még utána sózhatunk ízlés szerint.)
Ha többféle pogácsát akarunk készíteni, több darabra szedjük a tésztát, és belekeverjük a kiválasztott hozzávalókat (medvehagyma, tökmag, reszelt sajt).
Lisztezett gyúródeszkán 12-15 mm-esre kinyújtjuk a tésztát. (A tetejét megkenhetjük felvert tojással, de nem feltétlenül szükséges.)
Megszórjuk reszelt sajttal, kiszaggatjuk és (esetleg sütőpapírral bélelt) tepsibe rakosgatjuk a pogácsákat. Érdemes egy kis helyet hagyni közöttük, mert nőni fognak!
Szaggatás : ha nincs pogácsaszaggatónk, egy kisebb pohár is megteszi. Kézzel is kiszaggathatjuk a pogácsákat (gombóckák, kis lapítás).
A leeső részeket összegyúrjuk, majd azt is kenjük, szórjuk, szaggatjuk, pakoljuk.
Előmelegített sütőben 13-15 perc alatt alsó-felső sütéssel 190°C-on, légkeveréses sütőben 170°C-on megsütjük a pogácsákat. De figyeljük, mert sütőnként változik, mennyi idő kell ahhoz, hogy megsüljenek. (A pogácsa méretétől is függ.)
Tálaljuk melegen, langyosan vagy hidegen a pogácsáinkat, körözöttel, paprikával, paradicsommal, retekkel vagy csak úgy magában…