Zúmkonyha

null

A körözött receptje

Hozzávalók:

20 dkg túró (cottage cheese, helyettesíthető Franciaországban Saint-Florentinnel, esetleg feta és görög joghurt, Billy vagy más kenhető kecskesajt keverékével)
20 dkg juhtúró (helyettesíthető Franciaországban egy kicsit erősebb ízű, de nem kemény juhsajttal vagy kecskesajttal)
1 evőkanál tejföl (vagy kefír vagy sűrű, görög joghurt)
1 evőkanál őrölt pirospaprika (nem csípős)
1 evőkanál mustár (nem csípős, és csak ha szeretjük)
fél-1 teáskanál őrölt római kömény (csak ha szeretjük, nem feltétlenül szükséges)
fél lilahagyma, újhagyma (csak ha szeretjük, nem feltétlenül szükséges)
só (ha szükséges)


Elkészítés:


Mindent egy tálba teszünk, és villával összedolgozzuk. Jót tesz neki, ha állni hagyjuk pár órát (mert összeérik).

 

null

A túrós pogácsa receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

24 dkg finomliszt
11 dkg vaj
11 dkg krémsajt (pl. Philadelphia Magyarországon; Saint Môret, Billy vagy kenhető kecskesajt Franciaországban)
10 dkg túró (cottage cheese, helyettesíthető Franciaországban Saint-Florentinnel, esetleg feta és görög joghurt, Billy vagy más kenhető kecskesajt keverékével)
1 kiskanál só (kevesebb, ha a krémsajt és a túrót helyettesítő keverék sós)
1,5 kiskanál sütőpor
Esetleg napraforgómagot, tökmagot, medvehagymát vagy ebből készült krémet is adhatunk a tésztához.


A tetejére:

(fél tojás)
5 dkg keményebb, reszelhető sajt (trappista, ementáli Magyarországon; cheddar, gruyère, emmenthal, pecorino Franciaországban)


Elkészítés:


Az átszitált lisztet alaposan összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Ha nem áll össze, kis tejet adunk hozzá, ha ragacsosnak érezzük, akkor még egy kis lisztet. (Egy pici darabot meg is kóstolhatunk, hogy megfelelően sós a tészta vagy sem, ilyenkor még utána sózhatunk ízlés szerint.)
Ha többféle pogácsát akarunk készíteni, több darabra szedjük a tésztát, és belekeverjük a kiválasztott hozzávalókat (medvehagyma, tökmag, reszelt sajt).
Lisztezett gyúródeszkán 12-15 mm-esre kinyújtjuk a tésztát. (A tetejét megkenhetjük felvert tojással, de nem feltétlenül szükséges.)
Megszórjuk reszelt sajttal, kiszaggatjuk és (esetleg sütőpapírral bélelt) tepsibe rakosgatjuk a pogácsákat. Érdemes egy kis helyet hagyni közöttük, mert nőni fognak!

Szaggatás : ha nincs pogácsaszaggatónk, egy kisebb pohár is megteszi. Kézzel is kiszaggathatjuk a pogácsákat (gombóckák, kis lapítás).

A leeső részeket összegyúrjuk, majd azt is kenjük, szórjuk, szaggatjuk, pakoljuk.

Előmelegített sütőben 13-15 perc alatt alsó-felső sütéssel 190°C-on, légkeveréses sütőben 170°C-on megsütjük a pogácsákat. De figyeljük, mert sütőnként változik, mennyi idő kell ahhoz, hogy megsüljenek. (A pogácsa méretétől is függ.)

Tálaljuk melegen, langyosan vagy hidegen a pogácsáinkat, körözöttel, paprikával, paradicsommal, retekkel vagy csak úgy magában…

 

 

null

A PEREC RECEPTJE

Hozzávalók:


A tésztához:

fél kg finomliszt
0,45 dl vagy 3 evőkanál olívaolaj
3 dl tej
3 teáskanál cukor
2 nagy csipet só
1 zacskó instant élesztő

A sómasszához:

3 evőkanál liszt
1 evőkanál só (tengeri vagy bármilyen, kis szemcsés só)
6 evőkanál víz

A tetejére (ha szeretnénk):

1 tojás
kis víz

Esetleg napraforgómagot vagy tökmagot, köménymagot, keményebb, reszelhető sajtot (trappista, edami, gouda Magyarországon; cheddar, gruyère, gouda, pecorino Franciaországban) is szórhatunk a perecek tetejére.


Szükséges eszközök:

kanalak, poharak vagy kis bolok (tejnek, élesztőnek és a sómasszának), keverőtál, gyúródeszka vagy szilikon alátét, sütőpapír


Elkészítés:


Kapcsoljuk be a sütőt, állítsuk 200 fokra!
A tésztához a tejet langyosra melegítjük, belekeverjük a cukrot, beleöntjük az instant élesztőt, és hagyjuk felfutni (félretesszük kicsit, meleg, nem huzatos helyre).
A lisztet és a sót összekeverjük egy tálban, majd beleöntjük az élesztős tejet és az olajat is, utána alaposan összedolgozzuk.
Az így kapott tésztát - kelesztés nélkül! - 5-6 darabra osztjuk.
A tésztadarabokból hosszú, kb. 50 cm-es, vékony rudakat sodrunk, és perec formájúra hajtogatjuk őket. (Ha kisebb pereceket szeretnénk, több kisebb tésztarudat sodorjunk!)
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a pereceket, megkenjük őket a vízzel kikevert tojással (vagy csak vízzel), és azonnal berakjuk a 200 fokra előmelegített sütőbe, 15-18 percre.
Közben a lisztet, a sót és a vizet nagyon sűrű „palacsintamasszává” keverjük.
A megpirult pereceket kivesszük a sütőből, rájuk csorgatjuk a sós masszát, és visszatesszük őket a sütőbe még 1-2 percre, hogy kellőképpen rásüljön, de ne piruljon meg a sóbevonat.
Só helyett magokkal vagy/és reszelt sajttal is megszórhatjuk a pereceket.

 

null

A KÓKUSZGOLYÓ RECEPTJE

Hozzávalók:


40 dkg darált háztartási keksz vagy zabkeksz
15 dkg puha vagy olvasztott vaj (lehet vegán is)
10 dkg porcukor
3 evőkanál kakaópor
1 evőkanál rumaroma vagy néhány csepp rum
10 g vaníliás cukor (csak ha szeretjük, nem feltétlenül szükséges)
2 evőkanál vagy egy kis zacskó kókuszreszelék
kb. 0,8 dl tej vagy növényi tej (a legvégén keverjük hozzá)

Esetleg:

20 dkg meggybefőtt (ha szeretnénk meggyet tenni a kókuszgolyók közepébe)

Szükséges eszközök:

kanalak, mérleg, mérőpohár, keverőtál, mélytányér a formázáshoz

 

Elkészítés:


A kekszet aprítóban összezúzzuk (ha nem daráltat vettünk).
A kekszmorzsát összekeverjük a vajjal, a porcukorral, a kakaóporral, a rumaromával, (a vaníliás cukorral) és a kókuszreszelékkel.
A tejet utoljára keverjük hozzá. Csak annyit, amennyit szükségesnek érzünk: figyeljünk arra, hogy a massza ne legyen túl lágy!
Tetszőleges nagyságú golyócskákat formázunk a masszából (és mindegyik közepébe egy szem meggyet nyomunk - ha akarunk), majd belehempergetjük a kókuszreszelékbe.