Nagy sikert aratott az első londoni szüreti bál

A Liszt Intézet - Londoni Magyar Kulturális Központ hagyományteremtő jelleggel rendezte meg a magyar szüreti népszokásokat, bor- és népi kultúrát bemutató Szüreti bál rendezvényét az intézet dísztermében 2021. szeptember 10-én. A rendezvényen fantasztikus hangulatot varázsolt a Römer Ádám vezette Folktone együttes és a guildford-i Csillagszeműek gyermeknéptánccsoport. A programot a nagykövetség agrárattaséja, Magyar Enikő zárta borszakmai előadásával. 

A rendezvényt Vincze Máté igazgató nyitotta meg, köszöntve a fellépő művészeket és röviden ismertetve a szüret hagyományának fontosságát. Ezután a birminghami Folktone és a Csillagszeműek tánccsoport 35 perces, szüreti bálokon hagyományosan elhangzó népzenei programja következett. A néptáncegyüttes fináléja – tíz gyermek és két felnőtt hivatásos táncossal – egy üvegestánc volt, amelyet vastapssal fogadtak. A zenei programot Magyar Enikő mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomata magyar borászatról és a szüreti hagyományokról szóló előadása követte, mely alatt a résztvevőknek lehetőségük jutott három különböző bor megkóstolására. A szüreti bál gasztronómiai élményét a nagykövetség szakácsa által készített négyféle pogácsa tette teljessé.

Tekintettel a brit szokásokra, készültünk szüreti témájú kocsmakvízzel is, melyet a résztvevőknek a megadott időpontig kellett kitölteniük és egy gyűjtődobozba elhelyezniük. Zárásul a kocsmakvízek hangulatát idézve az intézet munkatársai felolvasták a megfejtéseket és kihirdették a nyereményjáték győztesét – egy brit hölgyet – , aki egy üveg prémium minőségű magyar bort kapott jutalmul.