Jane Haining hősiességére emlékeztünk

Több, mint 360 fő követte élőben a Londoni Magyar Nagykövetség, a Londoni Magyar Kulturális Központ (LMKK), a londoni Caledonian Club és a St. Columba’s templom közös szervezésében megvalósult előadást Jane Haining-ről, a „budapesti skót misszió mártírjáról”.

A Caledonian Lectures előadássorozat olyan skótokat mutat be, akik jelentős eredményt értek el az őket befogadó országokban. Az idei előadáson a University of Glasgow professzora, Mary Miller Jane Haining-ről emlékezett meg, aki a budapesti Skót Misszió internátusának nevelőnője volt 1932-1944 között. Munkája és a rá bízott diákok iránti elkötelezettsége vezetett halálához 1944-ben Auschwitzban. 1997-ben, születésének 100. évfordulóján a Jad Vasem intézet a Világ Igaza címmel adózott emlékének.

Dr. Kumin Ferenc nagykövet köszönőbeszédében méltatta McMiller leírását a korszakról, amelyben Haining tevékenykedett Magyarországon, hűen mutatva hősiességének összetettségét. Iain Lindsay volt magyarországi brit nagykövet hangsúlyozta, büszke rá, hogy a Magyarország és Skócia közötti különleges történelmi kapcsolat a mai napig érződik, ezt nagykövetként megtapasztalta.

Az esemény színvonalát emelte a Römer Ádám magyar és Kirsty Lovie skót hegedűművészek, a City of Birmingham Szimfonikus Zenekar művészeinek magyar-skót-jiddish népzenei dallamokat magában foglaló előadása.