Hogyan érinti a magyar művészeket a Brexit?

Miután 2021-től az Egyesült Királyság már nem tagja az Európai Uniónak, megváltoztak azok a szabályok is, amelyeket a magyar előadóművészeknek követnie kell, ha meghívást kapnak a szigetországba. Ezzel kapcsolatban a Londoni Magyar Kulturális Központ is sok megkeresést kap, ezért az alábbiakban pontokba szedve igyekszünk segíteni az előírások közötti eligazodást.

1) A szabályozás brit hatáskör, a tájékoztatás elsődleges forrása a brit kormány

A magyarországi és EU-s művészek beutazását és munkavállalását a brit kormány szabályozza, tehát naprakész információkért mindig a brit kormányzati honlapokat (gov.uk) és a budapesti brit nagykövetséget érdemes megkeresni. Az általuk megosztott hírekből, leírásokból tájékozódunk mi is és a londoni magyar nagykövetség is.
Magyarország Londoni Nagykövetségének konzuli szolgálata naprakész tájékoztatót vezet a beutazással és a munkavállalással kapcsolatban is. Ezek a weboldalak jó kiindulási pontok lehetnek minden általános esetben, amikor egy magyar állampolgár az Egyesült Királyságba akar utazni, akár turizmus, akár munkavállalás céljából.

A brit kormány munkavállalóknak szóló tájékoztatása: https://www.gov.uk/browse/visas-immigration

Magyarország Londoni Nagykövetségének általános beutazási tájékoztatója a Brexit után módosult szabályokról https://london.mfa.gov.hu/page/brexit-tajekoztato

Magyarország Londoni Nagykövetsége konzuli szolgálatának GYIK-ja a Brexit után módosult szabályokról https://london.mfa.gov.hu/page/gyakran-ismetlodo-kerdesek

Nagy-Britannia Budapesti Nagykövetsége (https://www.gov.uk/world/organisations/british-embassy-budapest/office/british-embassy és https://www.gov.uk/world/hungary )

2) Az előírások változhatnak

Tekintettel arra, hogy a szabályozás csak néhány hete és ráadásul egy olyan időszakban lépett hatályba, amikor Nagy-Britanniában a kiutazást igénylő művészeti tevékenységek a koronavírus járvány miatt elérhetetlenek, tapasztalata még az intézetnek sincs a rendszer gyakorlati működésével kapcsolatban. Ezzel ugyanígy van a többi európai uniós ország kulturális intézete is, akikkel közösen rendszeresen egyeztetünk a kérdésben. Ezért előfordulhat az, hogy a rendszer bizonyos előírásai később, amint a koronavírus után helyreáll az élet, módosulni fognak.

Jelenleg azt is látjuk, hogy a kreatívipari és művészeti csoportok mind az EU-ban, mind az Egyesült Királyságban jelentős sajtófigyelem mellett lobbitevékenységet folytatnak annak érdekében, hogy még könnyebben, még olcsóbban és még kevesebb bürokráciával léphessen fel EU-s (magyar) művész Nagy-Britanniában és fordítva, ezért elképzelhető, hogy az itt leírt helyzet a közeljövőben még tovább egyszerűsödik. Azt nem tartjuk valószínűnek, hogy szigorításokra kerülne sor ezen a téren.
Általánosságban elmondható ugyanis, hogy a művészeti tevékenység végzésének szigorítása nem volt cél a Brexit-szavazásnál és a tárgyalások során sem, mind az EU, mind a britek arra törekedtek, hogy minél átjárhatóbb legyen a két munkaerőpiac a művészek számára.

3) Vízumok típusai és vízummentesség

Jelenleg kétféle vízum létezik a kreatívipari és művészeti szektor számára, azonban ezekre azoknak van szüksége, ha hosszabb ideig, vagy nagyon gyakran lépnek fel az Egyesült Királyságban. A művészek zöme továbbra is vízummentesen utazhat be.

A lehetőségek a következők:

A Global Talent Visa olyan művészek számára lehet jó megoldás, akik rendszeresen lépnek fel az Egyesült Királyságban brit meghívásra. Ehhez referenciára (endorsement) van szükség, amit egy brit szervezet ad (művészeti pályázó esetén az Arts Council), a hozzájuk beadandó pályázatnak meghatározott követelményei vannak. A vízum 5 évre szól (meghosszabbítható). Díja 97 font, 3-8 héten belül elbírálják. Részletek: https://www.gov.uk/global-talent

A Temporary Worker - Creative and Sporting Visa (T5) azok számára ajánlott, akik egy éven belül többször, például egy hosszabb fellépéssorozatra utaznak az Egyesült Királyságba. Szükséges hozzá egy támogatói igazolás (certificate of sponsorship), 55 font a díja és 3 hét az elbírálási határideje. A Nagy-Britanniában keletkezett bevétel után egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni és a vízum maximum 12 hónapra szól, de ez is meghosszabbítható. A részletek elérhetőek itt: https://www.gov.uk/temporary-worker-creative-and-sporting-visa

Nem szükséges munkavállalói vízum ugyanakkor azoknak a művészeknek, akik olyan országból érkeznek, amelyekből vízum nélkül lehet turistaként beutazni (Magyarország is ilyen), abban az esetben, ha egyébként megfelelnek a T5 vízum követelményeinek és rendelkeznek támogatói igazolással (certificate of sponsorship). A beutazó ebben az esetben legfeljebb három hónapig maradhat, nem jöhet be automata útlevélellenőrző kapun, hanem bevándorlási tisztviselőnél kell átlépnie a határt és a tartózkodás három hónapon túl nem hosszabbítható és vízumra sem váltható át. Részletes leírás: https://www.gov.uk/temporary-worker-creative-and-sporting-visa/creative-and-sporting-concession