Határokat átívelő költészet

Az Európai Költészeti Fesztivál kortárs és avantgárd előadásokkal tért vissza a színtérre egy 10 napon keresztül tartó rendezvény keretein belül. London számos helyszínén, teltházas előadásokon közel 500 ember lehetett szemtanúja 60 újonnan készült produkciónak magyar, osztrák, svájci, szlovén, litván, svéd, norvég és brit költők együttműködése által.

A Liszt Intézet London a kezdetektől, 2018-tól részese a fesztiválnak, amely segítségével egy igen marginális magyar kulturális műfaj kap szerepet a brit fővárosban.

Magyarországot 2021-ben Vados Anna és Ferentz Anna-Kata képviselte a fesztiválon, melyet a tavalyi online formátum után újra élőben tartottak meg a kulturális intézetnek otthont adó épület dísztermében. Vados Anna 2020-ban Petri díjat nyert, a zsűri döntése nyomán a legjobb verseskötet Nincs véna című kézirata lett, amely a jelöltek versenyében a második helyezést érte el. Ferentz Anna Kata tagja a Fiatal Írók Szövetségének és a József Attila Körnek. Versei és meséi eddig a Helikonban, a Műúton, a Pannon Tükörben és a Szemen jelentek meg.

A rendezvényen a költők saját műveik angol és magyar nyelvű felolvasásán kívül brit és európai vendégelőadókkal készített performansz duetteket is előadtak, részben azzal a céllal, hogy a nemzetközi kooperáció segítségével növeljük a magyar művészek brit beágyazottságát.

Fotók: Alexander Kell