Hatalmas sikerrel debütált Kelemen Barnabás a londoni Cadogan Hallban a diplomácia ünnepén

A Kossuth-díj mellett számos brit kitüntetést birtokló magyar hegedűvirtuóz először lépett fel a Royal Philharmonic Orchestrával közösen, a brit-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója alkalmából a Liszt Intézet – Londoni Magyar Kulturális Központ szervezésében és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

Az aradi vértanúk emléknapján tartott koncertet Dr. Kumin Ferenc nagykövet nyitotta meg, aki köszöntötte közönség soraiban helyet foglaló nagyköveteket, állami vezetőket, politikusokat és a Royal Philharmonic patrónusának, Károly hercegnek képviselőit. A magyar nagykövet kiemelte, hogy bár a diplomáciai kapcsolatok 100 évesek, a magyar-brit együttműködés, egymás kölcsönös elismerése ennél sokkal régebbre nyúlik vissza és a teljes társadalmat átszövi. Emlékeztetett, hogy a brit királyi család büszke arra, hogy egy erdélyi magyar nemes, Rhédey Klaudia grófnő révén egyenesági magyar felmenőkkel is rendelkezik.

A koncertet Liszt Ferenc Hamlet című, a Shakespeare-i hőst középpontba állító szimfonikus költeménye nyitotta. Ezután Kelemen Barnabás virtuóz hegedűjátékénak vezetésével adta elő a zenekar Mozart Violin Concerto No. 3 darabját. A műsort Bartók Béla, a magyar népzenei hagyományokat is felvonultató Concerto for Orchestrája zárta, amely megszólaltja a szimfonikus zenekar minden hangszerét. A koncertet a közönség vastapssal jutalmazta

Kelemen Barnabás hegedűművész a Royal Philharmonic Orchestrával

Kelemen Barnabás hegedűművész a Royal Philharmonic Orchestrával

Kelemen Barnabás hegedűművész briliáns technikájával és vibráló, szenvedélyes játékával hódította meg a világ legnevesebb koncerttermeit. Sokoldalú és nyitott egyéniségként kiváló szólista és kamarazenész, fesztiválok művészeti vezetője és neves intézmények pedagógusa, néhány éve pedig karmesterként is tevékenykedik.

A zenekart az észt Anu Tali vezényelte, aki az új generáció egyik legkiemelkedőbb karmestere, a Sarasota Orchestra és a Nordic Symphony Orchestra zenei igazgatója. Pályafutása során irányította már többek között a New Japan and Tokyo Philharmonikus zenekarokat, a Orchestre National de France-t, a Chamber Orchestra of Europe-t, Houston Symphony Orchestra-t, a Mozarteumorchester Salzburg-ot, a Swedish Radio Symphony Orchestra-t, a Deutsches Symphonieorchester Berlint, a Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks-ot, a Konzerthausorchester Berlint, a Deutsche Kammerphilharmonie Brement és a Royal Philharmonic Orchestra-t.

A Royal Philharmonic Orchestra, Anu Tali és Kelemen Barnabás két vidéki koncertet is ad Nagy-Britanniában, október 7-én Readingben, október 8-án Coventryben lépnek fel.

A fennállásának 75. évfordulóját ünneplő Royal Philharmonic Orchestra a világ egyik vezető szimfonikus zenekara, amelynek védnöke Károly walesi herceg. A londoni székhelyű együttest a legendás Sir Thomas Beecham alapította 1946-ban és a világ élvonalbeli zenekarai közé emelte. A szimfonikus zenekar állandó koncertjeinek helyszíne Londonban a Royal Festival Hall, a Royal Albert Hall, otthona 2004 óta koncertteremként és próbateremként is a Cadogan Hall.