Eredményhirdetés - A Magyar Kultúráért Díj 2020

A Magyar Kultúráért az Egyesült Királyságban Díj 2020. évi nyertese a Newporti Magyar Kulturális Közösség

A Londoni Magyar Kulturális Központ által minden évben meghirdetett díj célja, hogy támogassa a magyar diaszpóra kulturális identitását erősítő tevékenységét. A £1000 pénzjutalommal járó díjra azok a magyar szervezetek pályázhatnak, amelyek a magyar kultúra és nyelv ápolásáért, fenntartásáért végeznek kiemelkedő szintű munkát az egyesült királyságbéli magyar közösségekben. A pályázat idei témája a nemzeti összetartozás, tekintettel arra, hogy magyar közösségek idén ünneplik világszerte a Nemzeti Összetartozás Évét.

A beérkezett pályázatokat 2020-ban is Sárközi Mátyás, Londonban élő Kossuth-díjas író, szerkesztő, publicista, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Külföldi Magyar Intézetek és Évadok Főosztályának vezetője és a Londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója értékelte. A döntés idén is nehéz volt, hiszen a korábbi évekhez hasonlóan, a koronavírus járvány miatti nehézségek ellenére is számos kimagasló pályázat érkezett.

A szakmai zsűri döntése alapján a díj 2020. évi nyertese a Newporti Magyar Kulturális Közösség, amely Walesben 2014 óta működik. Fő tevékenysége a 0–11 éves korosztály óvodai és iskolai kereteken belüli történő magyar nyelvű oktatása, emellett a magyar tanoda évente minden jeles magyar napról megemlékezik, ezzel is fenntartva a magyar hagyományokat és kultúrát a diaszpórában. A nagy ünnepeken együtt vannak a felnőttek és a gyerekek is, a létszám ilyenkor 120 fő feletti. A Newporti Magyar Tanoda az egyetlen olyan külhoni magyar iskola Walesben, amely az ország határain kívül a helyiek előtt is megmutatja magát. Legnagyobb rendezvényükkel, a március 15-e alkalmából szervezett Walesi–Magyar Koncert és Táncházzal nem elszigetelve ünnepelnek, hanem büszkén vállalva értékeinket, a helyi walesi és angol közösséget is kulturális utazásra invitálják. Ezáltal megerősítik magyar identitásukat, illetve helyüket az őket befogadó országban.

2020-ban a koronavírus járvány miatt elmaradt a Walesi–Magyar Koncert és Táncház, azonban 2021-ben folytatni szeretnék a hagyományt. A jövő évi koncert tervezett fellépői többek között Silló Elizabet (a BBC Walesi Nemzeti Énekkar első és egyetlen magyar tagja), Dorothy Singh (a Kodály Hegedűiskola igazgatónője), a nemzetközi hírű Wales International Academy of Voice magyar és wales-i művészei, valamint a wales-i magyar tanodák növendékei.

A Newporti Magyar Kulturális Közösség a kulturális értékteremtő és oktatási munkája mellett működteti a Magyar Cymru weboldalt és online közösséget, amely nemrég elindította három nyelvű Építsünk hidat a kultúráink között! című kampányát az anyaország, a wales-i magyar diaszpóra és a helyi közösség közötti kapcsolat fejlesztése céljából.