Chelsea History Festival

A Londoni Magyar Kulturális Központ idén először vett részt a nagy sikerű Chelsea History Festival-on 2020. szeptember 17-27 között. Az idén másodszorra megrendezett Fesztivál alapítói a National Army Museum, a Royal Hospital Chelsea és a Chelsea Physic Garden, és célja, hogy a történelmet izgalmas, innovatív és mindenki számára elérhető módon mutassák be, kihasználva a résztvevő intézmények kulturális örökség részét képző helyszíneit. 2019-ben több mint tízezren látogattak el a Fesztiválra. Az LMKK két előadással színesítette az idén online megrendezett Fesztivál programját.

Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész, animációsfilm-rendező az 1980-as években nappal múzeumok, színházak, galériák számára terveztt plakátokat, míg éjszaka több szocializmus ellenes művészcsoport tagjaként tevékenykedett. A kreatív animációt és grafikákat tartalmazó előadásban Orosz István beszámolt műveinek szimbolikájáról, beszél az 1980-as évek különleges művészeti légköréről, és arról, hogyan járult hozzá a művészet a demokratikus átalakuláshoz.

Az I. Világháborút lezáró békefolyamatot vizsgáló panelbeszélgetés során pedig brit és magyar szakértők vizsgálták meg, milyen hasonlóságok és ellentétek találhatóak a Brit Birodalom és az Osztrák-Magyar Monarchia történelmében az 1920-as ’tűzszünet’ után. Hogyan vezetett az Első Világháború ahhoz a társadalmi átalakuláshoz, amelynek mai eredménye az Egyesült Királyság és Magyarország? A panelbeszélgetésben részt vett Dr. Schmidt Mária, az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság vezető történésze; John O’Sullivan, a Danube Institute igazgatója, Margaret Thatcher miniszterelnök volt politikai tanácsadója; valamint Dr. Tamás Barcsay, magyar származású történészprofesszor, a gyalu várkastély örököse.