Bartók Béla születésnapját ünnepeljük

A legendás magyar zeneszerző, zongorista és népzenekutató 140 éve született ezen a napon. A 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője volt, aki a magyar népzene alapjait beleszőte a komolyzenébe, ezáltal stílusa egyszerre volt nemzeti és mélyen személyes. Zongoristaként Európában és az Egyesült Államokban koncertezett és népszerűsítette korának magyar zenéjét. Tanárként magyar és külföldi zongoristák generációt képezte. Népzenekutatóként elsőként vizsgálta a népzenét annak történelmi és társadalmi hatásaival együtt, tudományos teljesítménye nemcsak a magyar és az európai zenetörténet, hanem az egyetemes kultúra szempontjából is korszakalkotó jelentőségű.

2020. szeptemberében magyar közösségek szerte a világban globális flashmobon emlékeztek a zeneszerzőre a Londoni Magyar Kulturális Központ és a Bartók Kulturális Társaság vezetésével.

Bartók Béla 1881. március 25-én Nagyszentmiklóson született. Munkássága, embersége előtti tiszteletképpen csendül fel a Pannon Filharmonikusok zenetörténeti jelentőségű hangversenye március 25-én magyar idő szerint 20.00 órakor - élő közvetítés segítségével. Eötvös Péter, a Szent István-renddel kitüntetett, Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus több éves együttműködést követően a Pannon Filharmonikusok számára írt zeneművet, kérésére ennek ősbemutatójára a pécsi Kodály Központban kerül sor. Eötvös a század egyik legelismertebb kortárs zeneszerzője, nagynevű zenekarok rendszeresen visszatérő dirigense, különböző kontinensek legnagyobbjai várnak éveket arra, hogy együtt dolgozhassanak vele. 

Ritka élményben lehet részünk, ugyanis a hangverseny szerves része lesz egy interjú, Eötvös Péter zeneszerző, karmester és Fazekas Gergely zenetörténész beszélgetése teszi az est programját még értékesebbé.

A koncert ezen a linken tekinthető meg ingyenesen március 25-én magyar idő szerint 20.00 órakor.

Világhíres magyarok

2021. MÁRCIUS 25. CSÜTÖRTÖK 20.00 (CET)

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS ONLINE A KODÁLY KÖZPONTBÓL

Eötvös Péter: Sirens' Song – ősbemutató

A hangversenyhez kapcsolódóan, annak szerves részeként: Fazekas Gergely zenetörténész Eötvös Péter zeneszerző, karmesterrel beszélget - felvételről

Bartók Béla: Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára

Vezényel: Eötvös Péter

Koncert várható hossza: 60 perc