A Várkonyi Csibészek képviselték Magyarországot az Egyesült Királyságban a roma kulturális hónap alkalmából

A Londoni Magyar Kulturális Központ (LMKK) és a skóciai Ando Glaso meghívására online koncertet adtak a tehetséges, tradicionális magyar cigányzenét jazzel ötvöző fiatal zenészek az Egyesült Királyságban.

Az Egyesült Királyságban 2008 óta minden év júniusában tartják a cigány, roma és vándor közösségek kultúráját, annak az országra és Európára gyakorolt hatását bemutató tematikus rendezvénysorozatot (Gypsy, Roma and Traveller History Month - GRTHM). Idén először az LMKK és az Ando Glaso nevű skóciai roma kulturális szervezet együttműködésében a tradicionális magyar cigányzene is szerepet kapott a tematikus hónapban. A glasgow-i központú, magyar vezetésű Ando Glaso 2016 óta népszerűsíti a skót roma kultúrát, célja a kulturális sokszínűségre épülő közösségi kohézió erősítése.

A negatív sztereotípiákkal, előítéletekkel szemben létrehozott kulturális összefogás a lehető legtöbb csatornán keresztül igyekszik felhívni a figyelmet a cigány, a roma és a vándor közösségek társadalmi hozzájárulására.

A koronavírus miatt érvényben lévő beutazási korlátozások miatt idén még online módon megrendezett kulturális kavalkádon a Várkonyi Csibészek külön erre az alkalomra rögzített online koncertjét mutattuk be. A Várkonyi Csibészek hátrányos helyzetű, ám kiemelkedően tehetséges roma tizenévesekből álló zenei formáció az ózdi kistérségből. 2017 óta a zenekar önkéntes zenészek és a Common Vibe Projekt tanárainak támogatásával dolgozik együtt, és előadásaik és videóik révén országos és nemzetközi népszerűségnek örvendenek kiemelkedő tehetségüknek köszönhetően. Országos ismertségre a Bajdázó együttes Lekapcsolom a villanyt a fejemben című dalának feldolgozásával tettek szert. A zenekar az online koncert alkalmával a hamarosan megjelenő, tradicionális magyar cigányzenei dallamokat jazzes hangzással ötvöző albumáról mutatott be akusztikus feldolgozásokat.

A zenekar mentorai, a Common Vibe projekt célja, hogy megismertesse a zene sokszínűségét kicsikkel és nagyokkal egyaránt, a projekt keretében a periférián élő roma fiatalok és képzett zenészek alkotnak és zenélnek együtt. A közös zenélés a program eszköze, a közös alkotás és élmény pedig hozzájárul a kapcsolatteremtési készségek, a másik és a másság tiszteletéhez és megbecsüléséhez, illetve a magatartási, önértékelési, önbecsülési problémákkal küzdő fiatalok pozitív irányú személyiségfejlődéséhez.